Γυναικείο Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου & Άξιον Εστί Ιεράπετρας
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Γυναικείο Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου & Άξιον Εστί Ιεράπετρας

Το Ιερό Γυναικείο Κοινόβιο Ησυχαστήριο της Αναστάσεως του Κυρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου «Το Άξιόν Εστι» βρίσκεται πάνω σ’ ένα λόφο βόρεια της πόλεως Ιεραπέτρας σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από αυτήν. 

Χάριτι Θεού θεμελιώθηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο τον Β΄ (Βουζουνεράκη) (1961-1993), ιδρύθηκε δε κατόπιν προτάσεως  του ιδίου ως Ιερό Γυναικείο Κοινόβιο Ησυχαστήριο διά του Προεδρικού Διατάγματος 511/27-7-1984 (ΦΕΚ τ. Β´)όταν και εγκαταστάθηκε η πρώτη αδελφότητα.

Το Καθολικό βρίσκεται στο μέσο της αυλής του κτηριακού συγκροτήματος και περιβάλλεται από τα κελλιά. Τα εγκαίνιά του τελέσθηκαν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης καί Σητείας κυρό Ευγένιο (Πολίτη) (1994-2016) το σωτήριο έτος 1998 την Δευτέρα της Διακαινησίμου 20 Απριλίου.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού τρίκλιτος. Το κεντρικό κλίτος καθιερώθηκε στην Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού, το βόρειο στην Υπεραγία Θεοτόκο «Το Άξιόν Εστι» και το νότιο κλίτος στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Εντός του κυρίως ναού δεξιά και αριστερά από την είσοδο υπάρχουν δύο μικρά παρεκκλήσια αφιερωμένα το μεν βόρειο στη Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το δε νότιο στους Αγίους Πάντες.

Ο ναός μαζί με τα παρεκκλήσια είναι κατάγραφος από βυζαντινές αγιογραφίες Κρητικής τεχνοτροπίας, οι οποίες έχουν ιστορηθεί απο τους εξαίρετους μακαριστούς αγιογράφους Εμμανουήλ Μπετεινάκη και Μιχαήλ Σταυρουλάκη.

Στο Άγιο Βήμα σε ειδικό χώρο φυλάσσονται με ευλάβεια και ακοίμητη κανδήλα μικρά τεμάχια Αγίων Λειψάνων διαφόρων Αγίων.

Στον πρώτο όροφο απέναντι του Ιερού Ναού υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Νότια του Ιερού Ησυχαστηρίου πάνω σε μικρό λόφο βρίσκεται μικρός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με ωραία θέα περιβαλλόμενος από ελαιόδενδρα ως και όλη η γύρω της Μονής περιοχή.

Το Ιερό Ησυχαστήριο εορτάζει πανηγυρικώς την Ανάστασιν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπως και την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου «Το Άξιόν Εστι» στις 11 Ιουνίου.

Στο Ιερό Ησυχαστήριο εγκαταβιοί μικρή Αδελφότητα από τέσσερις Μοναχές με Ηγουμένη την Μοναχή Χριστονύμφη, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντος πατρός Αναστασίου Χατζάκη, Πνευματικού, Εφημερίου και κτήτορος αυτού.