Μήνυμα του Σεβ, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2023-2024

Μήνυμα του Σεβ, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2023-2024
Ημερομηνία δημοσίευσης 10.09.2023

Αγαπητά μου παιδιά,

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με την ακολουθία του Αγιασμού και την ευλογία του αληθινού Τριαδικού Θεού. Αναμφισβήτητα, κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια ημέρα γιορτής και χαράς, γιατί αποτελεί το εφαλτήριο για την επίτευξη νέων στόχων και προσδοκιών για εσάς τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές σας.

Η Παιδεία αποτελεί σπουδαίο αγαθό, απαραίτητο για την προσωπική ολοκλήρωσή σας και για την πρόοδο της κοινωνίας μας, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν χαίρονται όλα τα παιδιά στον πλανήτη μας. Η μάθηση είναι μια επίπονη, αλλά γόνιμη και συναρπαστική πορεία που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο μέσα από την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας. Στον χώρο του σχολείου μεταλαμπαδεύονται  γνώσεις, ιδανικά και αξίες, που αποτελούν τα πνευματικά εφόδιά σας για αγωνιστείτε στο στίβο της ζωής. Καθημερινά δίνετε μία μάχη για να θρέψετε τον νου και την καρδιά σας, να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε ισόρροπα τη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική υπόστασή σας, μέσα από τη γνώση, τη συνεργασία, τη συμπόρευση και την αποδοχή του άλλου. 

Ζείτε την ωραιότερη περίοδο της ζωής σας, γι’ αυτό αδράξετε την ομορφιά της κάθε ημέρας στο σχολείο. Ένα αρχαίο ρητό συμβουλεύει «φείδου χρόνου», δηλ. να λυπάσαι να ξοδεύεις άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο σου, να τον υπολογίζεις, ο οποίος μοιάζει με ορμητικό ποτάμι που ποτέ δεν επιτρέφει πίσω. Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά με ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση, γεμάτοι από τη χαρά της μάθησης, για να γίνετε μορφωμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Ο Χριστός, που για εμάς τους Χριστιανούς είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, η οποία σώζει τον άνθρωπο, μας δίδαξε «γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8,32), δηλ. να αναζητούμε επίμονα την ορθή αντίληψη της πραγματικότητας, για να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι. Σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι της μόρφωσης και της γνώσης της αλήθειας έχετε την καθοδήγηση, τη συμπαράσταση και τη στήριξη των κατά πάντα άξιων Εκπαιδευτικών, αλλά και των στοργικών γονιών σας. 

Σας εύχομαι από την καρδιά μου ο Μεγάλος Παιδαγωγός των αιώνων, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, που είναι η πηγή της σοφίας, της γνώσεως και της αιωνίου ζωής, να σας χαρίζει υγεία, πρόοδο και πλούσια την χάρη Του.

Καλή, χαρούμενη, αποδοτική και δημιουργική σχολική χρονιά!

Ιεράπετρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

Με εγκάρδιες ευχές και πολλή αγάπη
Ο Μητροπολίτης

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος