Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.06.2024

Με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκαν στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης του Θευματουργού, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου καθώς και του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Έλαβαν μέρος ο Πανοσώτατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Πανοσιώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμ. Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Κατσαμπά Ηρακλείου, οι Αιδεσιμολ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι των Γ΄, Στ΄ και Α΄ Αρχιερατικών περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Εφημέριος Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας, Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Εφημέριος Ενορίας Αγ. Πανελεήμονος Μ. Κολύμπου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως «ο Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας», και Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας αντίστοιχα, ο Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Γεώργιος Μονιός, Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά Σητείας, και οι Διάκονοι Θεριστοκλής Μπεϊνάς και Γεώργιος Αλέξης, Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Παν/τος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σπυρίδων Φουκαράκης, Αν. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Σταμάτης Μηλαθιανάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ι. Ν. Παναγίας Καμαριανής Αλικαρνασσού της Ι.Α.Κ. και πολλοί άλλοι κληρικοί, ενώ χρέη τελετάρχη εκτέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή προσευχή ανέγνωσαν αντίστοιχα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και η Βουλευτής κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ο Β΄ προσφώνησε με εγκάρδιους λόγους τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή εορτή παρέχει μια καλή ευκαιρία σε εμάς τους Αρχιερείς, στον Ιερό κλήρο, στις Μοναστικές Αδελφότητες και το ποίμνιο σας να εκφράσουμε την αγάπη, τη βαθιά τιμή, τον σεβασμό και τις ευχές μας για χρόνια μακρά και συνέχιση του όμορφου ευαγγελικού έργου σας στα σπλάχνα του λαού μας. Η τιμή αυτή τελικά αποβαίνει στον Ίδιο τον Δεσπότη Χριστό, έμψυχος, ορατή και «ζώσα εικόνα» του οποίου υπάρχει ο Επίσκοπος στην Τοπική Εκκλησία»».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος, εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και όλου του πληρώματος της Εκκλησίας Κρήτης ευχήθηκε από καρδίας στον «Σεβασμιώτατο και πολυφίλητο Αδελφό» κ. Κύριλλο μακρότητα αγαθών ημερών με σταθερή υγεία για να μεταδίδει πνευματική χαρά σε όλους όσοι τον πλησιάζουν ως Καλό Ποιμένα, ο οποίος καλεί τα δικά του πρόβατα με το όνομά τους και τα οδηγεί «εις νομάς σωτηρίους», και επιλέγει εκ των προβάτων του τους ποιμένες, κατά τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, και να συνεχίσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του και με το ίδιο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα την ευλογημένη αρχιερατική διακονία του, επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και για δοξάζεται το πανάγιο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αντιφώνησε και ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, άξιο διάδοχο του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, για την τιμητική παρουσία και τους αγαπητικούς λόγους που εξέφρασε, σημειώντας ότι  επέστρεψε από το Φανάρι όπου μετείχε στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και στα ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κομίζοντας την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως. Επίσης ευχαρίστησε εγκάρδια τον ο Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, καθηγητή της Θεολογιής Σχολής του Α.Π.Θ., και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον «καλό γείτονα», για τη συμμετοχή τους, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, που παρέστη συμπροσευχόμενος, οι οποίοι παρά τα πολλά καθήκοντα και τον μεγάλο κόπο τους αλλά και τον καύσωνα της ημέρας όδευσαν «οδόν μακράν» για να συλλειτουργήσουν και συμπροσευχηθούν στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας. Επιπλέον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αγάπη και τις ευχές τους και τόνισε ότι αισθάνεται ως ελάχιστος εν τοις αδελφοίς Επίσκοπος της Εκκλησίας του Αρχιποίμενος Χριστού, που του ενεπιστεύθη αυτό το ευλογημένο ποίμνιο, εκζήτησε δε τις ευχές όλων για τη συνέχιση της αρχιερατικής διακονίας του. Όπως επεσήμανε ο Σεβ. κ. Κύριλλος «η παρουσία σας ομολογεί την ενότητα της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης, με ιστορική και συντεταγμένη πορεία από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την οποία οι προπάτορες μάς εμπιστεύθηκαν για να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές τους δίδοντας την καλή μαρτυρία στον ευλογημένο λαό μας».

Επίσης ευχαρίστησε τους παριστάμενους Δημάρχους Ιεράπετρας και Σητείας κ. Εμμ. Φραγκούλη και κ. Γεώργιο Ζερβάκη αντίστοιχα, την Βουλευτή Λασιθίου κ. Αικατ. Σπυριδάκη, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ελ. Βλάση, τον Λιμενάρχη κ. Ιω. Παπαδάκη, και τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως και των άλλων Εκκλ/κων Επαρχιών της Κρήτης. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολ. Εφημέριο της Ενορίας Κάτω Ασιτών Ηρακλείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πρωτ. Γεώργιο Φασουλάκη, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από τη γενέτειρα του, το ιστορικό και παραδοσιακό κεφαλοχώρι των Κάτω Ασιτών Ηρακλείου. Επίσης ευχαρίστησε τους ψάλλοντας, τον Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τους ιεροψάλτες του ναού κ. Σταύρο Δασκαλάκη και κ. Εμμανουήλ Καραλάκη, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στην εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, του οποίου τη χάρη και την ευλογία ευχήθηκε ολόψυχα σε όλους.

Στη συνέχεια εψάλη το πολυχρόνιον του εορτάζοντος Σεβ. κ. Κυρίλλου από τον χορό των Ιεροψαλτών, και ακολούθως ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις εόρτιες ευχές του εκκλησιάσματος. Ακολούθησε κέρασμα στην παρακέιμενη αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην εορτή των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου περέστησαν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, η  Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ελένη Βλάσση, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος του  Αστυν. Τμήματος Ιεράπετρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Νικόλαος Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης και Σητείας κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, η Εντεταλμένη Δημοτ. Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρίνα Αχλάτη, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο πρώην Αστυν. Δ/ντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια.