Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άχιο Αχίλλιο, πολιούχο Λάρισας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άχιο Αχίλλιο, πολιούχο Λάρισας
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.05.2024

Ο πανηγυρικός Εσπερινός

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στη Λάρισα, την παραμονή της εορτής, ο πολυαρχιερατικός εσπερινός του πολιούχου της Αγίου Αχιλλίου,  κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ προ της Λιτανεύσεως κήρυξε εμπνευσμένα, αναφερθείς στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου και στην Αναστάσιμη χαρά που πρέπει να έχουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, προσκεκλημένοι  του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία των χαριτοβρύτων Λειψάνων του Αγίου μας μέχρι την Κεντρική πλατεία της πόλεως μας, παρουσία  των πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων του τόπου μας, καθώς και χιλιάδων Λαρισαίων. Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, δια θερμών λόγων, αμέσως μετά τη δέηση και την ακολουθία της αρτοκλασίας, ευχαρίστησε πρωτίστως, τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες για την ευλογητή παρουσία τους, ενώ τόνισε την ανάγκη συνολικής και ομαδικής προσπάθειας για την ανόρθωση της Θεσσαλίας με την ευλογία του Αγίου μας και την ενότητα του Λαού μας.

Πλήθος πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς  κληρικούς, που συρρέουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και  προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου μας.

Η Θεία Λειτουργία

Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι σήμερα, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού. Ημέρα χαρμόσυνος για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιο τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. 

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας πώς τιμώντας τον Άγιο Αχίλλιο, εντρυφούμε στην εμπειρία της αγάπης, της ανάστασης, της υπέρβασης της σκληροκαρδίας, της ζώσας πίστης, στο μυστήριο της σχέσης με τον Χριστό, στο μυστήριο της Εκκλησίας. Κι αυτό σε μια εποχή όπου έχουμε χορτάσει από λόγια, έχουμε χορτάσει από ψεύτικες υποσχέσεις, έχουμε χορτάσει από ατομοκεντρισμό, αλλά δεν έχουμε κοινωνία προσώπων, δεν έχουμε εύκολα νόημα ζωής που να υπερβαίνει το παρόν. Ο Άγιος Αχίλλιος παραμένει ο προστάτης του τόπου, της πόλης, των ανθρώπων, η ζώσα μαρτυρία τι προσφέρει η Εκκλησία και τι απάντηση δίνει στην ανάγκη μας για ζωή.

Μετά το πέρας της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, και ο Ποιμενάρχης μας στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του και τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο μας και την πόλη μας, ενώ τίμησε για την πενηντακονταετή διακονία του, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Συκουρίου, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Γεώργιο Μπουρδούβαλη.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε πρωτίστως, τον Ποιμενάρχη μας για την τιμητική πρόσκληση να προεξάρχει των θρησκευτικών τελετών του πολιούχου της των Λαρισαίων Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου και στη πνευματική δύναμη που πρέπει να αντλεί από τη ζωή του ο κάθε Λαρισαίος.

Την πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ενώ παρόντες ήταν και όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της Πόλεως και του Νομού, αποδίδοντας τον πρέποντα σεβασμό στην Εύηχο Σάλπιγγα της Εκκλησίας μας μαζί με πλήθη πιστών, τόσο από τη Λάρισα, όσο και από την ευρυτέρα περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο μεθέορτος Εσπερινός

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός της εορτής του πολιούχου και προστάτου της πόλεως Λαρίσης, Αγίου Αχιλλίου του θαυματουργού και μυροβλήτου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ενώ συνευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Τον θείο λόγο διηκόνησε ο χοροστατήσας Αρχιερεύς κ. Πρόδρομος, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη ζωή του εορτάζοντος Αγίου και κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να μιμηθούν λόγοις και έργοις τον πολιούχο μας.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πόλη της Λάρισας, ενώ απευθυνόμενος σε όλους τους Λαρισαίους αδελφούς, στάθηκε στην αγάπη που τρέφουν οι πιστοί προς τον Άγιο τους, μία αγάπη που αποδεικνύεται καθημερινά από τις γονυκλισίες τους ενώπιον της Αγίας Λάρνακας, τους συνεχάρη για την υποδειγματική στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος και ευχήθηκε να έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου στη ζωή μας, ιδίως τώρα που ξεκινάμε το έργο της ανόρθωσης της Θεσσαλίας.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετέβη όπισθεν του Ιερού Βήματος, στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, με τον οποίον συνδεόντουσαν πνευματικώς, και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

 

Πηγή: https://imlarisis.gr/