Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Σητείας

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 25.03.2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβούς λαού της πόλεως τελέσθηκε το εσπέρας της Kυριακής 24 Μαρτίου 2024, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον φερώνυμο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ενοριακό Ναό της Σητείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με λόγο γλαφυρό και εμπεριστατωμένο στο μυστήριο της άσπορης σύλληψης του Υιού και Λόγου του Θεού στη γαστέρα της «κεχαριτωμένης» Παρθένου Μαρίας, κατά το οποίο ενώθηκε η θεία με την ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο του Ι. Χριστού. Όπως  σημείωσε κατά το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί και Δεσποτική και Θεομητορική εορτή, συνιστά την άμεση θέωση της ανθρώπινης φύσεως από τη θεία φύση Λόγου, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. 

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, αφού υπογράμμισε τη θέση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Εκκλησία μας, καθώς είναι το πρόσωπο που περίμεναν όλες οι γενεές και αυτή έδωσε την ανθρώπινη φύση στον Υιό και Λόγο του Θεού, ευχήθηκε να είναι συμπαραστάτης και βοηθός και να σκέπει και να προστατεύει όλους από κάθε κίνδυνο των ορατών και αοράτων εχθρών.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού της πανηγύρεως έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και οι Εφημέριοι της πόλεως, ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί μεταξύ των οποίων ήταν ο Βουλευτής Λασιθίου και Α´ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Λεωνίδας Τερζής, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Φυγετάκης κ.α.