Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Χανδρά

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Χανδρά
Ημερομηνία δημοσίευσης 01.07.2024

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία αρκετών ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου των Αρμενοχανδράδων τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων ενδόξων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό της Ενορίας Χανδρά, στην είσοδο του Ενετικού οικισμού του Κατελιώνα και κοντά στον ιστορικό οικισμό της Βόιλας, όπου κατά παράδοση είναι ενταφιασμένος ένας άγνωστος ασκητής.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, πριν την Απόλυση, μίλησε για την ανεξάντλητη πηγή των θαυμάτων των Αγίων Αναργύρων, τους οποίους η Εκκλησία μας δικαίως αποκαλεί θαυματουργούς, και ότι προϋπόθεση για να γίνει το θαύμα είναι η πίστη. Αναφέρθηκε στην αποδοχή της επιστήμης από την Εκκλησία και επεσήμανε ότι από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης η Εκκλησία ευλογούσε τους γιατρούς και τα φάρμακα, ως προερχόμενα από τον Θεό. Τέλος, σημείωσε ότι ο άνθρωπος έχει συνοδοιπόρους και συναντιλήπτορες στη ζωή του τους Αγίους, οι οποίοι σπεύδουν να τον θεραπεύσουν και να παράσχουν την βοήθειά τους εκεί που η επιστήμη σταματά.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε σε προσκύνημα τεμάχιο των Αγίων Λειψάνων των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων από τον ιερό ενοριακό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο συνταξ. Εφημέριος Λιθινών πρωτ. π. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο πρωτ. π. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο πρωτ. π. Νικόλαος Παθιάκης, Εφημέριος Ι.Κ.Ν. Αγίας Αικατερίνης Σητείας, ο Οικονόμος π. Σπυρίδων Βασιλάκης, Εφημέριος Ενορίας Αρμένων, ο Οικονόμος π. Μηνάς Κρητικός, Εφημέριος Κουτσουρά, ο π. Εμμανουήλ Φραγιαδάκης, Εφημέριος Σκορδύλου, ο Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας π. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαριάννα Ξενικάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινοτήτας Χανδρά κ. Νικόλαος Δαμουλάκης και αρκετοί πιστοί της ευρύτερης περιοχής.