Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Μουρνιών Ιεράπετρας

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Μουρνιών Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.02.2024

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024,  εορτή της μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός των Μουρνιών Ιεράπετρας και ειδικότερα το νότιο κλίτος του ιστορικού δίκλιτου ναού του Αγίου Χαραλάμπους και των Αγίων Πάντων. 

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και στο τέλος ευλόγησε το πλήθος των προσφερόμενων άρτων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Kύριλλος αναφέρθηκε στα δύο προσωνύμια του τιμωμένου αγίου, του Ιεριομάρτυρος και του Θαυματουργού. Όπως υπογράμμισε, ονοάζεται Ιερομάρτυς για έφερε το χάρισμα της ιερωσύνης που επισφραγίστηκε με το μαρτύριό του το έτος 198 μ.Χ. σε γεροντική ηλικία, κατά τους σκληρούς διωγμούς του Σεβήρου. Ενώπιον του Επάρχου Λουκιανού ομολόγησε τον Χριστό, δεχόμενος φρικτά μαρτύρια, όπως αυτό του τροχού, του σχισίματος της σάρκας του και της βραστής πίσσας και εν τέλει του αποκεφαλισμού του, ενώ τρείς από τους δήμιους του πίστεψαν στον Χριστό, όταν είδαν οφθαλμοφανή ενδυνάμωση του υπέργηρου Ιερέως Χαραλάμπους από τη χάρη του Χριστού στο μαρτύριό του, και μαρτύρησαν λίγο πριν από αυτόν. Επίσης, όπως είπε ο Σεβ.,  αποκαλείται Θαυματουργός, διότι ο άγιος επιτελεί έως και σήμερα πάμπολλα θαύματα, προστατεύει από τις σατανικές προσβολές αλλά και από την πανώλη και τις λοιμικές ασθένειες.

 Ο Σεβ. κ. Κύριλλος επεσήμανε ακόμη ότι η παρουσία του αγίου είναι ζωντανή μέχρι σήμερα καθώς προστατεύει και θεραπεύει όλους όσοι με πίστη επικαλούνται τη πρεσβεία και τη μεσιτεία του προς τον Κύριο μας Ι. Χριστό, και βέβαια τους ενορίτες της Κοινότητας των Μουρνιών, που οι ευσεβείς πρόγονοί τους ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ναό αφιερωμένο στον προστάτη του οικισμού Άγιο Χάραλαμπο, για να τον έχουν προστάτη και πολιούχο της Ενορίας τους.

Όπως σημείωσε ο Σεβ., ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο με πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα και νέες προκλήσεις, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία, όμως ο άνθρωπος έχει γίνει ανάλγητος στον ανθρώπινο πόνο καθώς ζούμε σε ένα «παγκόσμιο χωριό», όπου ό,τι συμβαίνει στη μία άκρη του πλανήτη μεταδίδεται αστραπιαία στο άλλο άκρο. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε μέσα στην Εκκλησία, ζώντας μέσα στον κόσμο, χωρίς όμως να αφομοιωθούμε από αυτόν αλλά, όπως μας τόνισε το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, πρέπει να έχουμε αγωνιστικό και μαρτυρικό φρόνημα, που δεν συμβαδίζει με το κοσμικό φρόνημα, και να μένουμε σταθεροί και ευθυγραμμισμένοι στην ορθόδοξο πίστη των πατέρων μας και στα ιδανικά της πατρίδας μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την παραίνεση να παρακαλέσουμε όλοι τον Αθλοφόρο του Χριστού άγιο Χαραλάμπη να πρεσβεύει στον Κύριο μας Ιησού Χριστό για να μας στείλει την ουράνια χαρά Του και να μας απαλλάσσει από κάθε ψυχικό και σωματικό νόσημα. 

Μετά την ευλόγηση των άρτων και την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη στην Ενορία Μουρνιών, στην οποία προσέρχεται πρώτη φορά με την ιδιότητα του Δημάρχου Ιεράπετρας, και του ευχήθηκε γόνιμη, εποικοδομητική και καρποφόρα δημαρχιακή θητεία.    

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β´ Αρχιερατικής περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων και πρώην Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, ο Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Μπιτσακάκης,  Εφημέριος της Ενορίας Μουρνιών, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλαν  ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης, ο Ιεροψάλτης του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Καραλάκης, καθώς και Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Εμμ. Φραντζεσκάκης.

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δημοτ. Σύμβουλος κ. Εμμαν. Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μουρνιών κ. Eμμαν. Δαμασκηνάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Νικόλαος Σπυριδάκης, ενορίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.