Η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη-Ανανίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών

Η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη-Ανανίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.05.2024

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 11 Μαΐου 2024 εορτάσθηκε με λαμπρότητα στην Ιερά Μονή Παναγίας Μονή Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας η ετήσια μνήμη του Θεοφόρου Πατρός ημών Χατζη-Ανανίου, κτήτορος και ανακαινιστού της μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον οσιακό βίο, στα θαυμαστά γεγονότα και στις μοναχικές αρετές του Οσίου, τονίζοντας ότι ο Όσιος Ανανίας είναι άγιος στις συνειδήσεις των ορθόδοξων πιστών. Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια στην Ηγουμένη της Μονής Ολυμπιάδα Μοναχή και την εκλεκτή συνοδεία της, αλλά και σε όλους τους προσκυνητές, να έχουν την βοήθεια, την προστασία και τις πρεσβείες του οσίου προς στον Αναστάντα Κύριο.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της εικόνος του Οσίου πέριξ του Καθολικού της Μονής και ακολούθως έγινε η ευλόγηση των άρτων.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, και πλειάδα Ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και την όμορη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

 Εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, αλλά και από την περιοχή του Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Νίκος Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, κ. Φωτεινή Περακάκη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Μανούσος Πεδιαδίτης, κ.α.