Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ενορία Μακρύ Γιαλού

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ενορία Μακρύ Γιαλού
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.06.2024

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητακαι ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 η  εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Μακρύ Γιαλού στο κέντρο του παραθαλάσσιου δημοφιλούς τουριστικού οικισμού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου για τον άνθρωπο. Όπως υπογράμμισε, ο Αναληφθείς Κύριος με την ένδοξη Ανάληψή Του στο Όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα, μπροστά στους μαθητές Του, «την υπέρ ημών πληρώσας οικονομίαν», ολοκλήρωσε την επί γης παρουσία Του και το απολυτρωτικό έργο Του, και συνανύψωσε στους ουρανούς και δόξασε την ανθρώπινη φύση, καθώς ένωσε «τα επί γης τοις ουρανίοις», κατά το Κοντάκιο της εορτής. Παράλληλα έδωσε χαρά στους μαθητές Του με την υπόσχεσή Του ότι δεν θα τους αφήσει ορφανούς αλλά θα έλθει ο Παράκλητος να τους παρηγορήσει και να τους ενισχύσει με την εξ ύψους δύναμη.

Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε και για το ξεκίνημα μίας νέας περιόδου, κατά την οποία το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου αναλαμβάνει η Εκκλησία υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, από την ημέρα της Πεντηκοστής, καθώς και για τη σχέση της Αναλήψεως του Κυρίου μας Ι. Χριστού με τη Δευτέρα Παρουσία Του, καθώς αποτελεί την προαναγγελία της έλευσης της «μετά δόξης» Δευτέρας Παρουσίας, κατά την οποία οι δίκαιοι θα αναληφθούν και θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία των Ουρανών. Ακόμα αναφέρθηκε στη λαϊκή παράδοση του τόπου μας σήμερα να εισέρχεται για πρώτη φορά στη θάλασσα, καθώς ο Αναληφθείς Κύριος, που είναι μαζί μας «και ουδείς καθ᾿ ημών», εκφράζει την απεραντοσύνη της, είναι Εκείνος που τη γαληνεύει και τέλος ευχήθηκε και εμείς να αξιωθούμε τη δική μας Ανάληψη στον Ουρανό, την αληθινή πατρίδα μας, και να γίνουμε Ουρανοπολίτες.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ε΄ Αρχιερατ. Περιφερείας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Γεώργιος Χατζάκης, Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο Αιδεσ/τος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πεύκων κ. Νικόλαος Λαντζανάκης και Αγίου Στεφάνου κ. Εμμανουήλ Τσαμπανάκης και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής του Μακρύ Γιαλού.