Η Β΄ Kυριακή των Νηστειών στην Ενορία Μύρτου Ιεράπετρας

Η Β΄ Kυριακή των Νηστειών στην Ενορία Μύρτου Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 30.03.2024

Την Β´ Κυριακή των Νηστειών (Αγίου Γργηγορίου του Παλαμά), 31 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε στη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Φρίξου Πηγιάκη στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Μύρτου Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με απλό και μεστό λόγο στα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ και στη δύναμη της πίστεως προς τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

 Επίσης σημείωσε ότι η δεύτερη Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές μορφές της Εκκλησίας μας, στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπερασπίστηκε την ορθόδοξη διδασκαλία από δυτικό σχολαστικισμό του Βαρλαάμ του Καλαβρού και υπήρξε δάσκαλος και εμπνευστής του Ησυχασμού, διδάσκοντας ότι ο άνθρωπος, με την άσκηση και τη νήψη, μπορεί από αυτή τη ζωή να μεθέξει κατά χάριν των ακτίστων ενεργειών του Θεού και όχι της ακτίστου ουσίας Του που είναι απόλυτα απρόσιτη στον άνθρωπο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα άσκησης και οδοδείκτης πνευματικής πορείας και αγώνα για την κάθαρση από τα ψυχοκτόνα πάθη κατά την κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ευχήθηκε όλοι να προετοιμασθούμε κατάλληλα για να αξιωθούμε να να βιώσουμε τα Άχράντα Πάθη του Νυμφίου Χριστού και να συνεορτάσουμε την Αγία Ανάστασή Του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Oικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλ. Παντελάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχ. Παπαγεωργίου κ.ά.