Η Α´ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Η Α´ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 23.03.2024

Με ιεροπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης το εσπέρας της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2024 τελέσθηκε η Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, κατά την οποία χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με λόγο απλό και μεστό αναφέρθηκε στην ιστορία της καθιέρωσης της λαοφιλούς ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, που εψάλη «ορθοστάδην» προς την Υπεραγία Θεοτόκο το 626 στην ερατινή πόλη της Κωνσταντινουπόλεως ως ευχαριστήριος ύμνος για της σωτηρία της Βασιλεύουσας από τους Αβάρους. Όπως σημείωσε οι τέσσερις Στάσεις των Χαιρετισμών και ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος την Πανασκευή της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών αποτελούν τα προεόρτια και τα μεθέορτα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και είναι οι μοναδικές ακολουθίες κατά την κατανυκτική περίοδο του σταδίου των πνευματικών αγώνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ο ναός είναι ολόφωτος και λαμπροφόρος, η υμνωδία είναι χαρούμενη και τα άμφια και τα καλύμματα δεν είναι πένθιμα.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ αποτέλεσε την κλίμακα και τη γέφυρα με την οποία κατέβηκε ο Θεός στη γη και ανέβηκε ο άνθρωπος στον ουρανό. Ο Θεός την επέλεξε να υπηρετήσει σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, διότι ήταν αγνή, ταπεινή και υπάκουη στο θέλημα Του, γι’ αυτό είμαστε όλοι οι άνθρωποι υπόχρεοι στο ιερό πρόσωπό της. Και κατέληξε: «Ας παρακαλέσουμε την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας και πνευματική Μητέρα όλων των χριστιανών, να είναι συμπαραστάτης και βοηθός, να μας ενισχύει στον πνευματικό αγώνα μας κατά το στάδιον των αρετών, να μας περισκέπει και να μας προστατεύει από κάθε πειρασμό, κίνδυνο και ορατό και αόρατο εχθρό».

Στην Ακολουθία Α´ Στάσης των Χαιρετισμών έλαβαν μέρος o Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και παρέστησαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τζουμάκας.