Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μακρυλιάς 

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μακρυλιάς 
Ημερομηνία δημοσίευσης 24.06.2024

Mε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πολλών ευσεβών χριστιανών της περιοχής της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Απόδοσης της Πεντηκοστής και της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Μακρυλιάς Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ζωή και τη δράση των δύο πρωτόθρονων και ομότιμων Αποστόλων, σημειώνοντας ότι η κοινή εορτή τους δηλώνει και εκφράζει την ενότητα της Εκκλησίας, όπως παρουσιάζει και η εικόνα της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων που κρατούν στα χέρια τους την Εκκλησία.

Επίσης αναφέρθηκε στη φράση του Κυρίου προς τον Απόστολο Πέτρο «συ ει Πέτρος και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν» και στη μεταστροφή του Απ. Παύλου, τον οποίο ο Θεός κατέστησε από διώκτη των Χριστιανών «σκεύος εκλογής», Απόστολο των Εθνών και «πρόκριτο των Αποστόλων», που έκανε το μεγάλο άνοιγμα του Χριστιανισμού στο εθνικό κόσμο. Όπως τόνισε και οι δύο πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι μοιάζουν στην ομολογία, τον ζήλο, την ταπείνωση, τη μετάνοια, την αγάπη αλλά και το μαρτύριό τους στη Ρώμη, και ευχήθηκε ολόψυχα στο έκκλησίασμα να έχει διαρκή τη χάρη, την ενίσχυση και τις πρεσβείες τους. 

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του πανηγυρίζοντος ναού, που πριν από λίγα χρόνια συντηρήθηκε και ο αύλειος χώρος του αναπλάσθηκε κατάλληλα, σημειώνοντας ότι κατά την παράδοση ήταν παλαιό μοναστήρι και χώρος άσκησης και νήψης Πατέρων της περιοχής.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Χατζάκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Μακρυλιάς, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσε ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκκλησιάσθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Νίκος Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, Εμμανουήλ Τζώρτζης, Γεώργιος Γιακουμάκης, Μιχαήλ Σπυριδάκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαρίνα Αχλάτη, Κική Δασενάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, η Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυλιάς κ. Εμμανουήλ Ταμπακάκης και πολλοί πιστοί της περιοχής.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου με την φροντίδα και επιμέλεια του δραστήριου Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Εμμ. Ταμπακάκη.