Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο  στην Ενορία Τουρλωτής

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο  στην Ενορία Τουρλωτής
Ημερομηνία δημοσίευσης 02.06.2024

Την Κυριακή του Τυφλού, 9 Ιουνίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής. Πριν την Απόλυση τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Εμμανουήλ Ιωάν. Παπαδάκη, επί σειρά ετών προϊσταμένου του Γραφείου των Ελληνικών Ταχυδρομίων Τουρλωτής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. επικεντρώθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στο σπουδαίο θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού που τέλεσε ο Κύριος. Ο φιλάνθρωπος ιατρός των ψυχών και των σωμάτων Κύριος αναγεννά και αναδημιουργεί τον τυφλό, αφού φτιάχνει πηλό και ξαναπλάθει τα μάτια του. Τον στέλνει να πλυθεί στην πηγή του Σιλωάμ και εκείνος θεραπεύεται και αρχίζει να βλέπει το αισθητό φως. Ομολογεί σε όλους ότι κάποιος θαυματούργησε, χωρίς να γνωρίζει ποιος. Μέχρι που αμφισβητήθηκε από τους Φαρισαίους και τους άρχοντες του Ισραήλ. Όπως αμφισβητήθηκε και ο ίδιος ο Χριστός, αφού πολλοί τον κορόϊδεψαν και τον λοιδόρησαν μέχρι που είπαν ότι είναι πλάνος και διαμονισμένος. Όμως εκείνος ομολογούσε παντού ότι κάποιος τον θεράπευσε, μέχρι που ο ίδιος ο Κύριος του αποκάλυψε ότι «και εώρακας αυτόν και ο λαλών μετά σου εκείνος εστιν». Και έτσι ομολόγησε· «Πιστεύω, Κύριε· και προσεκύνησεν αυτώ». Ας προσπαθήσουμε και εμείς να παραμένουμε στην πνευματική μας κολυμβήθρα, που είναι η Εκκλησία μας, με τα ιερά μυστήρια και την πνευματική ζωή, και να παρακαλούμε τον αγαθό και φιλάνθρωπο Κύριό μας να θεραπεύει τα πάσης φύσεως και ποικίλα ψυχικά και σωματικά τραύματά μας, κατέληξε ο Σεβ.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Τουρλωτής και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ζ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τουρλωτής κ. Γεώργιος Ψιμικός.