Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου Μηνά

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου Μηνά
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2023

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος έλαβε μέρος και φέτος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού, προστάτου του Μεγάλου Κάστρου, το πρωί του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου (ο οποίος και χοροστάτησε), Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Κωνσταντιανής κ. Κοσμά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Κνωσού κ. Μεθοδίου, και πλήθους κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος με ενάργεια και γλαφυρότητα αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μηνά και τη σχέση του με την πόλη του Ηρακλείου, το Μεγάλο κάστρο, με τη διαρκή αγιαστική παρουσία και τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του στους πιστούς, δια μέσου των αιώνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρισταμένους αδελφούς Αρχιερείς για την προσευχητική παρουσία τους, και τις παριστάμενες Αρχές του τόπου, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την επανεκλογή του και τον ευχαρίστησε που ενέταξε σε ανάλογο πρόγραμμα το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού ναού του Αγίου Μηνά, που αποτελεί ένα σύμβολο θυσίας, αγώνων και ελευθερίας όλων των Κρητικών, το οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε στις νέες γενιές, όπως ακριβώς μας το παρέδωσαν και κληρονόμησαν οι φιλομάρτυρες πρόγονοί μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά, που το έτος 2033 συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια από τότε που αφιερώθηκε στον Ναό το 1733 από τον Ηρακλειώτη Αρχιεπίσκοπο Σινά Νικηφόρο Γλυκύ.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, Βουλευτές Ηρακλείου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των τοπικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του Ηρακλείου.