Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μηνά στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Βαϊνιάς Ιεράπετρας

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μηνά στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Βαϊνιάς Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2023

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Νοέμβρίου 2023 η Ακολουθία του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, o οποίος κόμισε τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά, που κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση, ενίσχυση και αγιασμό των παρισταμένων πιστών.

Στο κήρυγμά του στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του αγίου Μηνά στην Κιουτάχεια κατά τους διωγμούς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού κατά των Χριστιανών, αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση του αγίου με την Κρήτη, στην οποία κατά την παράδοση εμφανίσθηκε ως καβαλάρης με το ξίφος του στους δρόμους του Μεγάλου Κάστρου το 1826 μ.Χ. σώζοντας τους χριστιανούς της πόλεως από βέβαιη σφαγή των Οθωμανών κατακτητών. 

Επίσης σημείωσε τη ζωντανή παρουσία των αγίων και μετά τη κοίμησή τους και ότι είναι οι φίλοι του Θεού και δικοί μας φίλοι και πρεσβευτές μας υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων προς τον Κύριο, και η καλύτερη τιμή προς αυτούς είναι η μίμησή τους, ευχήθηκε δε ο άγιος Μηνάς, προστάτης της Βαϊνιάς, να επισκιάζει πλούσια με τη χάρη του, να σκέπει και να περιφρουρεί τους κατοίκους του χωριού και να αποτελεί για όλους μας φωτεινό οδοδείκτη πίστης και ανδρείας.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος της Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Βαϊνιάς Σκευοφύλακας π. Γεώργιος Γιανναδάκης, ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, ο Αιδεσιμ. Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. 

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων ήταν ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαϊνιάς κ. Χρυσοβαλάντης Λιανάκης, η Πρόεδρος κ. Χρυσούλα Νεοφώτιστου και τα Μέλη του Δ.Σ. Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς κ.α. Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεως του Πολιτιστικού Συλλόγου με τη μέριμνα και φροντίδα των κυριών του Συλλόγου.