Με λαμπρότητα τα Eγκαίνια του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αγ. Άννας στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Τουρτούλων Σητείας. Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου

Με λαμπρότητα τα Eγκαίνια του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αγ. Άννας στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Τουρτούλων Σητείας. Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2023

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας ενδόξου Θεοπρομήτορος Άννας της Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Σητείας,

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Ιερών Εγκαινίων από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη. Το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της Ακολουθίας των Ιερών Εγκαινίων και του καθαγιασμού της Αγίας  Τράπεζας του δευτέρου (βορείου) κλίτους, επ’ ονόματι της Αγίας Άννης, της Θεοπρομήτορος. Ακολούθησε η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Κυρίλλου.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβ. κ. Κύριλλος τέλεσε δέηση υπέρ της ειρήνης, της καταλλαγής και της καταπάυσεως του συνεχοζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για να αναπεμφθεί δέηση σε όλες τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της κανονικής Της δικαιοδοσίας την 12η Νοεμβρίου 2023. 

Στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση όλων των κεκοιμημένων Πατέρων και Αδελφών, των αναπαυομένων στο Κοιμητήριο της Ενορίας και της δούλης του Θεού Πελαγίας Αξιώτη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρά ηλικία.

Ακολούθως, απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξ. Εφημέριο π. Μιχαήλ Συντυχάκη, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην Ενορία Τουρτούλων και συνέβαλε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του εγκαινιαζομένου ιερού ναού, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Τοπικής Εκκλησίας στο πρόσωπό του για την άοκνη και φιλότιμη ιερατική του διακονία. 

Έπειτα, ο εκτελών χρέη Εφημερίου στην Ενορία Τουρτούλων συνταξ. πρωτ. Κωνσταντίνος Ταβλαδάκης, προσφώνησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο κατάλληλα και τον ευχαρίστησε για τον εγκαινισμό του ναού και του δώρισε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, ως έκφραση σεβασμού, αγάπης και υιικής αφοσιώσεως. Ανέφερε δε εν συντομία την ιστορία ανεγέρσεως του ναϊδρίου και τη συμβολή των κατά καιρούς Εφημερίων και των συνεργατών τους, αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωσή του. Αλλά και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου «Οι Τουρτούλοι» ο κ. Ραφαήλ Σταυρακάκης, επέδωσε στον Σεβ. αρχιερατικό μπαστούνι, ως έκφραση ευχαριστίας και τιμής. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε για τα δώρα και συνεχάρη τους κοπιάσαντας για την προετοιμασία των Ιερών Εγκανίων και όλους τους διατελέσαντες Εφημερίους της Ενορίας π. Γεώργιο Φυτρολάκη, π. Μιχαήλ Συντυχάκη και π. Κων/νο Ταβλαδάκη, τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, το Δ.Σ. και τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και τους ενορίτες και τους λοιπούς ευσεβείς χριστιανούς που συνέβαλαν με τις προσφορές τους και συμμετείχαν στα Ιερά Εγκαίνια. 

Τέλος ευχήθηκε από καρδίας σε όλους τους παρισταμένους τη χάρη, την ευλογία και την ενίσχυση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, αλλά και των Αγίων ενδόξων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, των Οσιομαρτύρων των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων αναιρεθέντων, και του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, με αποτμήματα των ιερών λειψάνων των οποίων καθιερώθηκε η Αγία Τράπεζα.

Στις ιερές ακολουθίες του Όρθρου και των Ιερών Εγκαινίων με την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμώτατοι πρωτ. Κων/νος Ταβλαδάκης, συνταξ. και κατ᾽ ανάθεση Εφημέριος Ενορίας Τουρτούλων, Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας και Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο προχειρισθείς σε πρωτ. συνταξ. Μιχαήλ Συντυχάκης, κατ᾽ ανάθεση Εφημέριος Επάνω Επισκοπής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ χρέη τελετάρχη επιτέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων με τα οποία καθαγιάσθηκε η Αγία Τράπεζα, και μεταξύ των οποίων ο εντιμότατος κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Βουλευτής Λασιθίου και Α´ Αντιπρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.