Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας

Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.11.2023

\Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, εορτή της συνάξεως των Αγίων ενδόξων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων ασωμάτων δυνάμεων, ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου της πόλεως Ιεράπετρας.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 

Στην ομιλία του, κατά το «Κοινωνικό», ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις ουράνιες δυνάμεις των αγγέλων, σημειώνοντας ότι ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα, δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού που αποστέλλονται για να μας αναγγείλουν στον άνθρωπο το άγιο θέλημά Του. Επίσης περικυκλώνουν τον ουράνιο Θρόνο του Θεού και τον δοξολογούν ακατάπαυστα με τον Τρισάγιο ύμνο «άγιος, άγιος, άγιος, Κύριος Σαββαώθ», αλλά και μας προστατεύουν, μας φωτίζουν και μας ενισχύσουν στον πνευματικό μας αγώνα, γι’αυτό και γίνεται μεγάλη χαρά «εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι».  

Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» που αναφώνησε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στις ουράνιες δυνάμεις κατά την αποστασία και την πτώση του δέκατου τάγματος του Εωσφόρου και υποηγράμμισε ότι τα εννέα τάγματα τους είναι συνεργοί των ανθρώπων προς τη σωτηρία τους, και κάθε πόλη και χωριό, κάθε ναός και κάθε βαπτισμένος Χριστιανός έχουν τον φύλακα άγγελό τους, στον οποίο απευθύνεται η τελευταία ευχή του Μικρού Αποδείπνου. Αλλά και σε κάθε Θεία Λειτουργία προσευχόμαστε να έχουμε «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των πιστών και των σωμάτων ημών», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, και ευχήθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που ως άγρυπνος φρουρός να περιφρουρεί τη δυτική είσοσο της πόλης της Ιεράπετρας, να σκεπάζει όλους υπό την σκέπη των πτερύγων του και να μας φυλάττει από κάθε κακό και τα βέλη του πειρασμού. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως του Ιερού Προσκυνήματος έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και από τους Εφημερίους της πόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Προσκυνήματος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.