Αρχιερατική Χοροστασία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου

Αρχιερατική Χοροστασία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου
Ημερομηνία δημοσίευσης 05.02.2023

Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, δηλ στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τη σημασία της και ερμήνευσε την υπερηφάνεια και την ταπείνωση, τον κόσμο του Τελώνη και του Φαρισαίου. «Ο μεν Φαρισαίος, σημείωσε μεταξύ άλλων, ως ακραιφνής τηρητής του μωσαϊκού νόμου και των παραδόσεων, ως πρόσωπο ενάρετο και καθαρό για τον κόσμο, κάθεται σε περίοπτη θέση μέσα στον ναό για να προσευχηθεί με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι υποχρεωμένος να τον εισακούσει και ότι θα εκτιμούσε την αγιοσύνη του. Από την άλλη ο Τελώνης, ο συνυφασμένος με τον άρπαγα και τον άδικο, τον αμαρτωλό και τον φιλάργυρο, κάθεται σε μια γωνιά κρυμμένος, χωρίς να μπορεί να ατενίσει καν τον ουρανό. 

Ο Φαρισαίος δεν ζητά τίποτα από τον Θεό, αφού έχει τη συνείδησή του καθαρή ότι εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα στο ακέραιο και δεν έχει διαπράξει κανένα αμάρτημα. Νηστεύει, κάνει ελεημοσύνης και δεν μοιάζει με τους λοιπούς ανθρώπους, ούτε με τον δύστυχο Τελώνη. Αντίθετα, ο Τελώνης κτυπούσε το στήθος του και κραύγαζε να τον ελεήσει ο Θεός. Τελικά ο Θεός δικαίωσε τον αμαρτωλό και μετανοημένο Τελώνη και κατέκρινε τον υψηλόφρονα Φαρισαίο. 

Ας προσπαθήσουμε, ευρισκόμενοι στην είσοδο του Τριωδίου, να βιώσουμε την αγγελική κατάσταση της ταπείνωσης του Τελώνου. Να τοποθετούμε τον εαυτό μας κάτω από όλους τους ανθρώπους και να αποδίδουμε τα όποια κατορθώματά μας μόνο στον Θεό. Να έχουμε πραγματική ευσέβεια, δηλαδή μια κατάσταση γνήσιας και ειλικρινούς ταπείνωσης και όχι ταπεινοσχημίας και ταπεινολογίας. Αν θέλουμε να βιώσουμε πραγματικά την εν Χριστώ ζωή και σωτηρία να αφήσουμε να ενεργήσει το Άγιο Πνεύμα και να δράσει μέσα μας. Να αποφύγουμε του αυτοδικαιωμένου Φαρισαίου την «υψηγορία» και να μάθουμε του Τελώνη «το ταπεινόν εν στεναγμοίς», κατέληξε ο Σεβ.».

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, συλλειτουργούντων του προϊσταμένου του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφυρίου Αγγελάκη, του Πρεσβυτέρου Γεωργίου Λογκάκη και του Διακόνου Θεμιστοκλέους Μπεϊνά,  ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ευλογημένο Τριώδιο και καλή προετοιμασία για την έναρξη του πνευματικού αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και διένειμε το αντίδωρο.