Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και απονομή Διπλώματος Τιμής στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Χανδρά Σητείας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και απονομή Διπλώματος Τιμής στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Χανδρά Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 14.09.2023

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης εορτάσθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 η Δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Χανδρά Σητείας. 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προέστη κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ιστορία της τιμής προς τον Τίμιο Σταυρό που ανάγεται στους Αποστολικούς χρόνους και της καθιέρωσης της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εορτής, μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα από τήν Αγία Ελένη, καθώς και στη θεολογική σημασία της άρσης του προσωπικού μας σταυρού. Όπως υπογράμμισε, ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας είναι το ιερό σύμβολο, το οποίο από όργανο ατιμωτικού θανάτου έγινε το μέσο απολύτρωσης του ανθρώπου, το «καύχημα» και η «δόξα» της Εκκλησίας, το στίρηγμα των πιστών, «όπλον ειρήνης και αήττητον τρόπαιον» και «δαιμόνων το τραύμα», και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα τη χάρη, τη δύναμη και την προστασία του Τιμίου και Ζωηφόρου Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος απένειμε Δίπλωμα Τιμής στον κ. Γεώργιο Ανυψητάκη του Εμμανουήλ, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Εκκλ/κού Συμβουλίου της Ενορίας, για την πολύτιμη εκκλησιαστική διακονία και προσφορά του επί 52 συναπτά έτη στην Ενορία Χανδρά ως Εκκλησιάρχου. Ο  Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας για την πολύχρονη προσφορά του στην ευταξία και την εύρρυθμη λειτουργία τόσο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού όσο και των παρεκκλησίων της Ενορίας, και του ευχήθηκε ολόψυχα να έχει υγεία σωματική και πνευματική, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θεοφιλή του διακονία μέχρι βαθύτατου γήρατος. 

Επίσης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Γεώργιος Μονιός ετοίμασε αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Χανδρά, την οποία του επέδωσε ο Σεβ. κ. Κύριλλος στον κ. Γ. Ανυψητάκη, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ενορία εκπληρώνει ένα χρέος τιμής προς αυτόν, καθώς εθελοντικά και θυσιαστικά διακονεί το έργο της Ενορίας για 52 συνεχόμενα χρόνια. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακάριος Χειλάς, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Σύρου, ο Αιδεσιμολ. π. Γεώργιος Μονιός, Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ στο αναλόγιο τους ύμνους της εορτής έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Ιεράπετρας και Δ/ντής της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης.

Παρέστησαν οι ενορίτες και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Χανδρά, τους οποίους συνόδευαν οι καθηγητές τους με επικεφαλής τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Άννα Ζερβάκη.