Ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μηνά στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς Ιεράπετρας

Ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μηνά στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2022

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, αναφερόμενος στη ζωή, τα βασανιστήρια και στο μαρτύριο του αγίου Μηνά στην Αίγυπτο κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού.

Όπως τόνισε ο Σεβ, ο άγιος Μηνάς, αν και ήταν από την Αίγυπτο, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Κρήτη, όπου κατά την παράδοση ο άγιος εμφανίσθηκε ως καβαλάρης με το ξίφος του στους δρόμους του Μεγάλου Κάστρου το 1826 μ.Χ. σώζοντας τους χριστιανούς της πόλεως από βέβαιη σφαγή. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να μιμούμαστε τον τρόπο ζωής των αγίων στη ζωή μας και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ο άγιος Μηνάς να σκέπει και να περιφρουρεί όλους μας και να αποτελεί φωτεινό οδοδείκτη πορείας για την πίστη και το ανδρείο φρόνημά του. 

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος της Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Βαϊνιάς Σκευοφύλακας π. Γεώργιος Γιανναδάκης, ο Αιδεσ. Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλαν ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης και ο ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Γαϊτάνης. 

Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Κωστής Αστροπεκάκης καί κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαϊνιάς κ. Χρυσοβαλάντης Λιανάκης, η Πρόεδρος κ. Χρυσούλα Νεοφώτιστου και τα Μέλη του Δ.Σ. Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς, αρκετοί Βαϊνιώτες και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.