Ναός Αγίου Σάββα - Αγίου Νικολάου
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ - ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ναός Αγίου Σάββα - Αγίου Νικολάου

Ο ναός του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κοµβικό σηµείο που συνδέεται ο οικισµός του Κάτω Χωριού µε την Επισκοπή. Πρόκειται για δίκλιτο καµαροσκεπή ναό. Όπως µαρτυρούν τα σωζόµενα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες συντήρησης και καθαρισµού των λίθινων στοιχείων, κτίστηκαν το ίδιο έτος, κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των ναών των οικισµών της Κρήτης του 19ου αι. Ο βόρειος ναός είναι αφιερωµένος στον Όσιο Σάββα τον Ηγιασµένο και ο νότιος στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυµατουργό. 

Οι σωζόµενες φορητές εικόνες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγµατα των εργαστηρίων ζωγραφικής που έδρασαν στην περιοχή το πρώτο µισό του 19ου αι. Σηµαντικά είναι και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αλλά και η εγχάρακτη επιγραφή στο υπέρθυρο που µας δίδει στοιχεία για το έτος ανοικοδόµησης του ναού, το 1849.

Ο ναός ανήκει στην Ενορία Κάτω Χωριού και πανηγυρίζει στις 5 ∆εκεµβρίου, εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασµένου, και στις 6 ∆εκεµβρίου, µνήµη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυµατουργού.