Ναός Προφήτη Ηλία  -Τιμίου Σταυρού
ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ  -ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ναός Προφήτη Ηλία  -Τιμίου Σταυρού

Ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία και του Τιµίου Σταυρού είναι σύγχρονος, κτισµένος σε χώρο µε πανοραµική θέα, που σύµφωνα µε τις ενδείξεις χρησίµευε ως ιερό κορυφής στα µινωϊκά χρόνια. Ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθµό του σταυροειδούς µε τρούλο και άρχισε να κτίζεται το 1946 σε οικόπεδο που δώρισε στην Ενορία Κάτω Χωριού ο Νικόλαος Τζωρτζακάκης. Το Ιερό Βήµα έχει δύο αψίδες κάτω από την ίδια στέγη, που είναι αφιερωµένες στον Προφήτη Ηλία και στην Ύψωση του Τιµίου Σταυρού. Οι φορητές εικόνες του 1956 στο απλό ξύλινο τέµπλο, προέρχονται πιθανόν από εργαστήριο του Αγίου Όρους και εκφράζουν την «ακαδηµαϊκή» τεχνοτροπία της εποχής, που ακολουθούσαν στην τέχνη της αγιογραφίας στο Περιβόλι της Παναγίας.

Στην ίδια θέση υπήρχε µικρός πετρόκτιστος ναός, ο οποίος καταστράφηκε, και ένα κελλί όπου παλαιότερα µόναζε ο Μοναχός Γεώργιος Καραβελάκης από το Κάτω Χωριό, ο οποίος ήταν ο κτήτορας του παλιού ναού. Τα οστά του φυλάσσονται σε ειδικό οστεοφυλάκιο δίπλα στον ναό.

Ο ναός εορτάζει στις 20 Ιουλίου, ηµέρα µνήµης του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, όπου τελείται µεγάλο πανηγύρι, και στις 14 Σεπτεµβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιµίου Σταυρού. Τελευταία, µε πρωτοβουλία ευσεβών χριστιανών κατασκευάστηκε µεγάλος Σταυρός, που ηλεκτροδοτήθηκε και φωτίζει όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύκτας.