Ναός Παναγίας Σελακανιώτισσας και Αποστόλου Θωμά στο Σελάκανο
ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕΛΑΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΟ ΣΕΛΑΚΑΝΟ

Ναός Παναγίας Σελακανιώτισσας και Αποστόλου Θωμά στο Σελάκανο

Ο σύγχρονος περικαλλής μονόχωρος κεραμοσκέπαστος ναός, αφιερωμένος στην Παναγία την Σελακανιώτισσα (Κοίμηση της Θεοτόκου) και στον Άγιο Απόστολο Θωμά, βρίσκεται στο μέσον του παραδοσιακού οικισμού του Σελακάνου και ανοικοδομήθηκε τα έτη 1999-2000. Κτήτορας του ναού είναι ο καταγόμενος από τον Χριστό μακαριστός Δρ. Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Άρχων Καστρίνσιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τ. Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού. Οικοδόμησε τον ναό «εις μνήμην των μακαριστών γονέων του Μιχαήλ και Μαρίας και του δίδυμου αδελφού του Θωμά», καθηγητή Αρχαιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, όπως αναφέρει εντοιχισμένη επιγραφή εσωτερικά στον δυτικό τοίχο του ναού, και τον αφιέρωσε στην Ενορία Χριστού μαζί με την υπόγεια αίθουσα και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους του.

Το σύγχρονο ξύλινο τέμπλο είναι σκαλισμένο στο χέρι και επιχρυσωμένο, ενώ οι περίτεχνες δεσποτικές εικόνες έχουν φιλοτεχνηθεί από τον δόκιμο σύγχρονο αγιογράφο Σ. Καρδαμάκη. Οι εξωτερικές όψεις του ναού είναι επενδυμένες με πέτρα και κεράμους, ενώ ξεχωριστά είναι και τα ψηφιδωτά στα φιλοτεχνημένα με κεραμοπλαστικό διάκοσμο ημικυκλικά τόξα στα υπέρθυρα των θυρών.

Τα Ιερά Εγκαίνια του ναού, που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και την Κυριακή του Θωμά, τελέσθηκαν το Σάββατο 19 Αυγούστου 2000 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο.