Ναός Αγίου Γεωργίου
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο του παλαιού χωριού του Χριστού, κοντά στον ενοριακό ναό της Μεταμορφώσεως, κρυμμένος μέσα στα γραφικά στενά και τα επικλινή σοκάκια με καλντερίμι και τα ερειπωμένα σήμερα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής κρητικής αρχιτεκτονικής μιας ένδοξης εποχής για την κρητική ύπαιθρο. 

Είναι μονόχωρος καμαροσκεπής και κτίστηκε πιθανόν στα τέλη του 18ου η τις αρχές του 19ου αι. Στα μέσα του 20ού αιώνα ανακαινίστηκε πλήρως, με αποτέλεσμα ελάχιστα μορφολογικά στοιχεία της αρχικής του φάσης να είναι ορατά. Οι όψεις και η στέγη είναι καλυμμένα με τσιμεντοκονίαμα, ενώ το μόνο ορατό σημείο εξωτερικά θεωρείται το λαϊκής τεχνοτροπίας λιθόγλυπτο κυκλικό φωτιστικό παράθυρο στην ανατολική όψη.
Στο εσωτερικό, αξιόλογο θεωρείται το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αρχών του 19ου αι. με εξαιρετικό σκάλισμα, αλλά με αρκετές φθορές. Στις δεσποτικές εικόνες διακρίνονται αυτή του Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως, που φέρει επιγραφή «ΧΕΙΡ ΧΑΤΖΗ» και χρονολογία 184(;), αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας στον μεταβυζαντινό ναό της Παναγίας των Λιθινών του 17ου αι. του αγιογράφου Πολυχρονίου, την οποία όλοι οι αγιογράφοι της εποχής χρησιμοποιούν ως πρότυπο. Επίσης, οι εικόνες της Θεοτόκου στον τύπο της Οδηγήτριας, ίδιας χρονολογίας με του Χριστού, και η μεταγενέστερη του έφιππου Αγίου Γεωργίου του δρακοντοκτόνου, έργα πιθανόν του μοναχού Μακαρίου Καμπάνη.