Ναός Αγίας Παρασκευής 
ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

Ναός Αγίας Παρασκευής 

Ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ομώνυμη περιοχή με πολλά πανύψηλα, αιωνόβια και ευκιόφυλλα πλατάνια και αστείρευτο τρεχούμενο γάργαρο νερό, πριν φτάσουμε στον Χριστό ερχόμενοι από τις Μάλλες. Πιθανότατα κτίσθηκε στις αρχές του 19ου αι. Οι κατά καιρούς επεμβάσεις στις εσωτερικές και εξωτερικές όψεις του ναού, αν και έχουν γίνει με την απαιτούμενη προσοχή και όπως αρμόζει στο περιβάλλον, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την ασφαλή χρονολόγησή του. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος, έχει είσοδο στα βόρεια με λίθινο λιτό πλαίσιο, κανένα παράθυρο και μία φωτιστική απλή θυρίδα στην κόγχη του ιερού βήματος. Στο εσωτερικό το τέμπλο, οι δεσποτικές εικόνες και το δάπεδο έχουν αντικασταθεί από νεώτερα. Αναγεννησιακής τεχνοτροπίας είναι και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 

Αξιοσημείωτο θεωρείται ότι πάνω από τον ναό σύμφωνα με τους αρχαιολόγους βρέθηκαν ερείπια κτισμάτων, επιγραφές, ψηφιδωτά, αρχαίοι τάφοι, κτερίσματα και αναθήματα, καθώς και νομίσματα που παριστάνουν το Δία, τον Λαβύρινθο, τον αετό και τη λέξη «ΜΑΛ» από την αρχαία Μάλλα. Κατά την παράδοση ο χώρος πάνω από την Αγία Παρασκευή υπήρξε Ιερό κορυφής, ακρόπολη η οχυρό της αρχαίας Μάλλας. 

Πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής κάθε χρόνο κατά την πανήγυρή του στις 26 Ιουλίου κατακλύζουν τον ευρύχωρο και πανέμορφο περίβολο του ναού, κάτω από τον δροσερό ίσκιο των δένδρων και τον ήχο των τρεχούμενων νερών.