Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Yπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου Σητείας

Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Yπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 01.02.2023

Με λαπμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Ζάκρου Σητείας. 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Στο εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην προσφορά του Θείου Βρέφους στον ναό από την Παναγία Μητέρα Του και τον προστάτη της Ιωσήφ, προς εκπλήρωση του Μωσαϊκού νόμου, και την υπάντησή Του από τον άγιο Συμεών τον Θεοδόχο, επισημαίνοντας ότι όλα τα πρωτότοκα αγόρια ήταν αφιερωμένα στον Θεό και οι γονείς τους έπρεπε να προσφέρουν ως θυσία ένα ζευγάρι τρυγονιών ή δύο μικρά περιστέρια. Επίσης αναφέρθηκε στα προφητικά λόγια του φωτισμένου από το Άγιο Πνεύμα Δικαίου Συμεών προς την Παναγία και ιδιαιτέρως στη φράση του «αυτής την ψυχήν διελεύεται ρομφαίαν» και στον πόνο που θα περνούσε η Θεοτόκος βλέποντας πάνω στον Σταυρό τον υιό της, που ως δίκοπο μαχαίρι θα τρυπήσει την καρδιά της.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία μας έχει ορίσει τη μεγάλη Θεομητορική και Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ως γιορτή της μητέρας και ευχήθηκε όλοι να αγωνιζόμαστε συνεχώς για να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα ώστε να συνατήσουμε τον Χριστό και να τον αναγνωρίσουμε κι εμείς ως Θεό και Δεσπότη στη ζωή μας, όπως ο δίκαιος Συμεών, που επιθυμούσε διακαώς και προσευχόταν πολλά χρόνια στον Θεό να μην πεθάνει πριν δει τον Μεσσία Χριστό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, o συνταξιούχος Εφημέριος Πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Νεκτάριος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου κ. Κων/νος Κεκερίδης, πολλοί ενορίτες.