ΤΑ ΙΕΡΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
 ΣΤΗΝ ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


 
 Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας τέλεσε τα Ιερά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Παχεία Άμμο Ιεράπετρας.  
Πρόκειται για έναν περικαλλή ναό που βρίσκεται κοντά στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Παχείας Άμμου σε κομβικό σημείο, επί της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας. Η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 1965 από τον επιζήσαντα της Μικρασιατικής καταστροφής αείμνηστο Εμμανουήλ Τσικαλάκη (ο οποίος εξεπλήρωσε τάμα του ως διασωθείς μέσα στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής κατά το ολοκαύτωμα της Σμύρνης το 1922) και τους κληρονόμους τού Γεωργίου Περονικολή ενώ ολοκληρώθηκε την τελευταία τριετία με συντονισμένες προσπάθειες του Εκκλ. Συμβουλίου Παχείας Άμμου και ύστερα από τη δωρεά του οικοπέδου του προαυλείου από τους κληρονόμους του μακαριστού Σπυρίδωνος Κοϊνά.
Στη συνέχεια τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και Εφημέριοι όμορων Ενοριών.


Ο Παν/τος Εφημέριος της Ενορίας Αρχιμ. π. Παΐσιος Δερμιτζάκης κατά την προσφώνησή του, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό των εργασιών ανέγερσης του ναού, τόνισε τη σημασία των Θυρανοιξίων με τα οποία παραδίδεται στη δημόσια λατρεία ο Ιερός Ναός για να τελείται η Θεία Ευχαριστία και να αγιάζονται οι πιστοί, αφού κάθε φορά που τελείται η αναίμακτος Θυσία παρίσταται ο Ίδιος ο Χριστός.
Ως Πρόεδρος του  Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ευγένιο για τις συχνές επισκέψεις και τις πατρικές υποδείξεις του, ώστε όλα να γίνουν σωστά, καθώς και τους δωρητές και όλους τους τοπικούς φορείς της Παχείας Άμμου για τη συνδρομή τους.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος επισήμανε ότι η ολοκλήρωση και η παράδοση στη δημόσια λατρεία του περικαλλούς αυτού ναού, ο οποίος θα αποτελεί πλέον κέντρο λατρείας και σημείο αναφοράς όχι μόνον για τους ψαράδες του γειτονικού Αλευτικού Καταφυγίου αλλά και για τους δεκάδες διερχόμενους από την παρακείμενη εθνική οδό, μαρτυρεί περίτρανα ότι το έργο του Θεού δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς.  Ο Σεβ. εξήρε το έργο του Παν/του Προέδρου π. Παϊσίου και των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Παχείας Άμμου, το οποίο επωμίστηκε τη δαπάνη και άοκνα εργάσθηκε για την αποπεράτωση του Ναού της Αγίας Φωτεινής, ώστε, με την ηλεκτροδότησή του και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου που υπολείπονται, να στολίζει μαζί με τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Χριστοφόρου την αναπτυσσόμενη Παχεία Άμμο, μαρτυρώντας την πατροπαράδοτη ευλάβεια των κατοίκων της και τη γνήσια αγάπη για τον τόπο τους.


Στην ακολουθία των Θυρανοιξίων και του Μεγ. Εσπερινού συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών από την Παχεία Άμμο και κοντινά χωριά, ενώ το παρών έδωσαν και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Μαστοράκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος κ. Εμμ. Μαντζαράκης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παχείας Άμμου, εκπαιδευτικοί και οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών «οι Νηρηίδες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον νέο Ναό η ακολουθία του Όρθρου και η πρώτη Θεία Λειτουργία.