Εκδήλωση για τον μακαριστό Γέροντα Τιμόθεο Τζαννή

Το εσπέρας της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε «Σύναξη προς τιμήν και μνήμην του μακαριστού Γέροντος Τιμοθέου Τζαννή» στο κατάμεστο από Κληρικούς και λαϊκούς Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με θέμα: Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλοσώρισμα και την παρουσίαση της βιογραφίας του αοιδίμου Γέροντος, ιδρυτού του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου, από την Ηγουμένη Μοναχή Θεοδώρα και ακολούθησε η προβολή αναμνηστικού στιγμιότυπου από τη ζωή του μακαριστού Γέροντος. Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριος Γρινεζάκης έδωσε τον λόγο στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, ο οποίος γλαφυρότατα και εμπεριστατωμένα ανέπτυξε το θέμα: «Πνευματική πατρότης του Γέροντος π. Τιμοθέου».

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος με λόγο αγιογραφικό, πατερικό και θεολογικό αναφέρθηκε στην υψηλή αποστολή και τα χαρακτηριστικά του έργου της πνευματικής πατρότητας και παρουσίασε όσα στοιχεία γνώρισε για τον μακαριστό Γέροντα, σημειώνοντας ότι «η εκκλησιολογική μελέτη και παρουσίαση προσώπων σύγχρονης εκκλησιαστικής εποχής και η παρουσίαση της διδασκαλίας τους είναι μια επίπονη και δύσκολη άσκηση. Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η παρουσίαση της πνευματικής πατρότητας γίνεται «με πνεύμα μαθητείας και υπακοής προβάλλοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία και τη συμβολή της προσωπικότητας του Γέροντος π. Τιμοθέου διακρίνοντας έτσι και ερμηνεύοντας την τρέχουσα συγκυρία της εποχής του, που ο ίδιος ο Θεός τον απέστειλε, τον ενδυνάμωσε και ως σκεύος εκλογής εχρησιμοποίησε.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ. Δημ. Δασκαλάκη, φιλολόγου καθηγητή, με θέμα: «Ο Γέροντας π. Τιμόθεος ως δάσκαλος και παιδαγωγός ψυχών», του Αιδεσιμολ. π. Ευαγγέλου Παπανικολάου, Ιατρού, με θέμα: «Μυστικές στιγμές του Γέροντος», εκκλησιαστικοί ύμνοι που συνέταξε ο μακαριστός Γέροντας και έψαλε η Χορωδία μαθητών του Άρχοντος Διδασκάλου του Ιερού Ψαλτήρος κ. Ιω. Δαμαρλάκη, και τέλος η παρουσίαση του βιβλίου του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων «Ο π. Τιμόθεος Τζαννής» από τον κ. Νικόλαο Τζανάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου του Μαθηματικού Τμήματος».

Η εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους Ηγούμενοι Ιερών Μονών της Κρήτης, πολλοί Εφημέριοι, Ιερομόναχοι και πλήθος κόσμου έκλεισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και τους άλλους εισηγητές και συντελεστές της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δοξολογίας του Τριαδικού Θεού, που έστειλε στην πόλη του Ηρακλείου κατά τη σύγχρονη εποχή ένα Γέροντα του διαμετρήματος του π. Τιμοθέου Τζαννή.