Ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον οικισμό Λουτράκι
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον οικισμό Λουτράκι

Στη νοτανατολική πλευρά του οικισμού Λουτράκι βρίσκεται ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Στο υπέρθυρο δίπλα στον ανάγλυφο σταυρό είναι χαραγμένη η χρονολογία «1876», που πιθανόν μαρτυρεί το έτος ανέγερσης του ναού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του οικισμού, που οι περισσότεροι κατάγονταν από την Κάτω Σύμη και διέμεναν τους χειμερινούς μήνες στο Λουτράκι για τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών τους. Μέχρι το έτος 1906 αποτελούσε ξεχωριστή Ενοριακή Επιτροπεία με εφημέριο τον π. Νικόλαο Τσαγκατάκη. Μετά την κοίμηση του εφημερίου Κάτω Σύμης Μιχαήλ Συγγελάκη στις 27.7.1906 ο π. Νικόλαος ανέλαβε και τις δύο Ενοριακές Επιτροπείες, οι οποίες αργότερα συγχωνεύθηκαν σε μία.  

Η θύρα στη νότια όψη έχει λιτό λίθινο πλαίσιο, το υπέρθυρο γείσο κοσμείται με ακόσμητα κυμάτια και συμπληρώνεται με το λιτό υπερυψωμένο ημικυκλικό λίθινο τόξο. Η νότια όψη συμπληρώνεται με παράθυρο ανατολικά της θύρας με λιτό λίθινο πλαίσιο διακοσμημένο λαϊκότροπα, όπου υπάρχει ανάγλυφος σταυρός. Χαρακτηριστικό είναι και το γείσο του παραθύρου, που κοσμείται, όπως και η θύρα, με ακόσμητα κυμάτια. Το λίθινο κωδωνοστάσιο πάνω από τη θύρα, τμήματα του οποίου σώζονται στον περίβολο, αντικαταστάθηκε προφανώς από το ακαλαίσθητο τσιμεντένιο, όπως και στις όψεις και την καμάρα έγιναν επεμβάσεις από τσιμεντοκονίαμα και τοποθετήθηκαν κεραμίδια γαλλικού τύπου στα μέσα του 20ού αι.

Το τέμπλο είναι απλό με σανίδες και ζωγραφιστό στα μεγαλύτερα μέρη του, με σκαλιστά μόνο λίγα τμήματα στην επάνω ζώνη και τα λυπηρά. Είναι έργο του λαϊκού ξυλουργού της περιοχής Εμμανουήλ Γιανναδάκη του Γεωργίου από τον Συκολόγο, πανομοιότυπο με τα τέμπλα των ναών Αγίων Δέκα Κάτω Γδοχίων και Τριών Ιεραρχών στον Καϋμένο Ρίζας. Οι φορητές εικόνες είναι νεώτερες βυζαντινής τεχνοτροπίας, τις οποίες φιλοτέχνησε το έτος 1984 ο γνωστός αγιογράφος από τον Άγιο Βασίλειο Βιάννου Εμμανουήλ Ψαράκης, γιος του Ιωάννου και εγγονός του Εμμανουήλ, επίσης αγιογράφων.