Ιερός ναός Αγίου Νεκταρίου στη θέση «Μπουμπούλι»
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙ»

Ιερός ναός Αγίου Νεκταρίου στη θέση «Μπουμπούλι»

Στη κορυφή του λόφου «Καλές» στη θέση «Μπουμπούλι», νοτιοδυτικά του οικισμού της Κάτω Σύμης, είναι κτισμένος ο Ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου, σε θέση που υπήρχε υπολείμματα αρχαίου πύργου για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.

Είναι ναός κτισμένος στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς με τρούλο και ανεγέρθηκε το έτος 1966 από τον αείμνηστο Κατωσυμιανό Στρατηγό Δημήτριο Μανουσάκη (1890-1980) εξ ολοκλήρου με δαπάνες του. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπόνησε ο Αρχιτέκτονας Κωστής Βαφέας από την Αθήνα και υποβλήθηκαν για έγκριση στις 30 Απριλίου 1965.

Το τέμπλο του ναού και τα προσκυνητάρια είναι γύψινα. Οι εικόνες είναι έργο του αγιογράφου από τον Άγιο Βασίλειο Ιωάννη Εμμ. Ψαράκη και αναγράφουν χρονολογία 1967. Είναι αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, όπως τη διδάχθηκε ο ζωγράφος στο Άγιον Όρος, με στοιχεία όμως της λεγόμενης βυζαντινής τεχνοτροπίας, κατά την τάση της εποχής. 

Στην βόρεια  πλευρά του αύλειου χώρου του ναού υπάρχει υπόστεγο για τις ανάγκες των προσκυνητών και νοτιοανατολικά βρίσκεται το οστεοφυλάκειο της οικογένειας Μανουσάκη, όπου φιλοξενούνται τα οστά του κτίτορος του ναού Στρατηγού Δημητρίου Μανουσάκη, του οποίου η προτομή βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο, απ  ὅπου ξεκινούν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου.

Ο Αγιασμός και η κατάθεση του θεμέλιου λίθου έγιναν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο Β΄ (Βουζουνεράκη) στις 1 Μαρτίου 1966 και τα Ιερά Εγκαίνια του ναού τελέσθηκαν από τον ίδιο Ιεράρχη στις 3 Σεπτεμβρίου 1967.