Ιερός ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις «Βολιάρες» (νέος)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ «ΒΟΛΙΑΡΕΣ» (ΝΕΟΣ)

Ιερός ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις «Βολιάρες» (νέος)

 Στη θέση «Βολιάρες», επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Πρόκειται για νεώτερο ναό, κτισμένο στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς με τρούλο, που ανεγέρθηκε για να αντικαταστήσει τον παλαιό ομώνυμο ναό ενετικής περιόδου, που είχε καταρρεύσει λόγω της διάνοιξης του επαρχιακού δρόμου και η πρόσβαση των πιστών ήταν αδύνατη. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι όμοιο με τον ναό του Αγίου Νεκταρίου στη θέση «Μπουμπούλι».

Το τέμπλο και το προσκυνητάρι στην είσοδο του ναού είναι γύψινα με ανάφλυφο διάκοσμο και οι εικόνες τους έχουν φιλοτεχνηθεί από τον γνωστό αγιογράφο Ιωάννη Εμμ. Ψαράκη και τον γιο του Εμμανουήλ, από τον Άγιο Βασίλειο Βιάννου, το έτος 1970 με τη βυζαντινή τεχνοτροπία, ακολουθώντας την τάση της εποχής. 

Παρόλο που ο Ιωάννης Ψαράκης, γιος του επίσης γνωστού ζωγράφου Εμμανουήλ Ιωάννου Ψαράκη, είχε διδαχθεί την περίοδο του μεσοπολέμου την τέχνη της αγιογραφίας με την τότε ακμάζουσα αναγεννησιακή τεχνοτροπία στο Άγιον Όρος, κοντά στο Γέροντα Ιωαννίκιο στις Καρυές, με την προτροπή και προστασία του Προηγουμένου Ευσεβίου Ξηροποταμηνού (Δασκαλάκη) από τον Χριστό Ιεράπετρας, στα όψιμα έργα του ακολουθεί την διαμορφούμενη τάση επιστροφής στα βυζαντινά πρότυπα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι αγιογράφοι της περιόδου.

Ο ναός θεμελιώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο Β  (Βουζουνεράκη) στις 10 Οκτωβρίου 1967 και τα Ιερά Εγκαίνια τελέσθηκαν από τον ίδιο Αρχιερέα στις 20 Σεπτεμβρίου 1970. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, εορτή της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.