Ναός Αγίου Τρύφωνος Νέας Μύρτου (ενοριακός)
ΝΕΑ ΜΥΡΤΟΣ - ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ.

Ναός Αγίου Τρύφωνος Νέας Μύρτου (ενοριακός)

Στην παραθαλάσσια θέση «Τρουλί» της Κοινότητας Μύρτου του Δήμου Ιεράπετρας, πλησίον της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, βρίσκεται ο ιερός ενοριακός ναός Αγίου Τρύφωνος του οικισμού Νέας Μύρτου (Φ.Ε.Κ. 38/τ. Α /30.3.1983). 

Πρόκειται για νεώτερο ναό, κτισμένο στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς με τρούλο, που κτίστηκε τη διετία 1969-1971, μετά την αύξηση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, λόγω της καλλιέργειας των πρώιμων κηπευτικών. Κτήτορες του ναού ήταν οι μακαριστοί π. Χαράλαμπος Ψαλτάκης, Εμμανουήλ Φανουράκης (προσκυνητής) και Χρύσανθος Στειακάκης, ενώ στην ανοικοδόμηση και στο εξοπλισμό του συνέβαλαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής με εργολάβο τον εμπειροτέχνη Ιεραπετρίτη Γεώργιο Πεδιαδίτη. Ο ναός αφιερώθηκε στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των γεωργών, επειδή η περιοχή είναι κατ’ εξοχήν αγροτική, με πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Το τέμπλο του ναού είναι γύψινο με ανάφλυφο διάκοσμο. Οι εικόνες του, όπως και η εικόνα στο προσκυνητάρι, έχουν φιλοτεχνηθεί με τη βυζαντινή τεχνοτροπία από τον Βιαννίτη αγιογράφο Ιωάννη Εμμ. Ψαράκη και τον γιο του Εμμανουήλ, από τον Άγιο Βασίλειο Βιάννου, το έτος 1974.

Τα ιερά εγκαίνια του ναού τελέσθηκαν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο Β  (Βουζουνεράκη) το έτος 1974.