Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Αγίου Χαραλάμπους
ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Αγίου Χαραλάμπους

Βρίσκεται στη θέση «Αρχοντικά» και χρησιµοποιήθηκε ως ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του Κάτω Χωριού από το 1900 µέχρι το 1964. Πρόκειται για δύο συνενωµένους καµαροσκεπείς ναούς, χαρακτηριστικό δείγµα της αρχιτεκτονικής των ναών των οικισµών της Κρήτης του 19ου αι. Ο βόρειος ναός είναι αφιερωµένος στη Μεταµόρφωση του Κυρίου και οικοδοµήθηκε το 1831. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην ίδια θέση υπήρχε παλαιότερος ναός. Ο νότιος, αφιερωµένος στον Άγιο Ιεροµάρτυρα Χαράλαµπο τον θαυµατουργό, προστέθηκε αργότερα το 1895 και το οικοδόµηµα διαµορφώθηκε στη σηµερινή του µορφή. Αυτό µαρτυρούν και τα διαφορετικής τεχνοτροπίας αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού.

Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέµπλο του βορείου ναού µε τις σπάνιες παραστάσεις και τα λυπηρά είναι σπουδαίο έργο εργαστηρίου ξυλογλυπτικής του 19ου αι., υψηλών προδιαγραφών, προερχόµενο από τη Σχολή των φηµισµένων Νιταδόρων της περιοχής του οροπεδίου Λασιθίου. Το τέµπλο του νότιου ναού είναι απλούστερο και προέρχεται από τοπικό εργαστήριο ξυλογλυπτών, που εκφράζει την τέχνη της ξυλογλυπτικής των αρχών του 20ού αι. Οι φορητές εικόνες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ηπειρώτη στην καταγωγή ζωγράφο Γ. Ν. Χρήστου το 1907, που είχε έδρα τη Νεάπολη Μεραµβέλλου, µε την τεχνοτροπία της Σχολής του Μονάχου, όπως την διδάχθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Γεώργιο Ιακωβίδη.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος, και στις 10 Φεβρουαρίου, ηµέρα µνήµης του Αγίου Ιεροµάρτυρος Χαραλάµπους.