Ναός Γενεσίου του Προδρόμου στην Αύγο
ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΓΟ

Ναός Γενεσίου του Προδρόμου στην Αύγο

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου, βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα της Αύγου, είναι αφιερωµένος στο Γενέσιον του Αγίου Προδρόµου και Βαπτιστού Ιωάννου, και πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου. Είναι ένας µονόχωρος ναός µικρών διαστάσεων, που πιθανότατα κτίστηκε κατά την ενετική περίοδο. Καταστράφηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ο ιερός αυτός χώρος µετατράπηκε από Αγά της περιοχής σε αποθήκη κρασιού, όπως µαρτυρείται από την κατασκευή µεγάλου ληνού και υπολήνιου στην νότια πλευρά του ναού. ∆υτικά του ναού σώζεται σπηλαιώδης κοιλότητα και εντός της δεξαµενή ύδρευσης µε χαράγµατα του 1400.  Για πολλά χρόνια σώζονταν µόνον οι τοίχοι του ναού µέχρι το ύψος της σκεπής, εκτός από τον δυτικό, που στηριζόταν πάνω σε οχυρωµατικό τοίχο των ελληνιστικών χρόνων.

Το Εκκλησιαστικό Συµβούλιο της Ενορίας Καβουσίου, λαµβάνοντας υπόψη τον ευσεβή πόθο πολλών χρόνων και των περασµένων γενεών, αποφάσισε την αναστήλωση του ναού ακολουθώντας το γενικότερο πρόγραµµα διασώσεως και αναδείξεως των Εκκλησιαστικών Μνηµείων της Μητροπόλεως. Οι εργασίες της αναστήλωσης του ερειπωµένου ναού του Τιµίου Προδρόµου, ξεκίνησαν 1 Ιουνίου 2003 και ολοκληρώθηκαν στις 5 Ιουνίου το 2004. 

Αρχικά συµπληρώθηκε η τοιχοποιΐα µε ντόπια πέτρα από σκληρό σκούρο και δυσκολοπελέκητο ασβεστόλιθο, συνδεδεµένο µε χώµα και ασβέστη. Ο ναός σκεπάστηκε µε δίρριχτη κεραµοσκεπή ξύλινη στέγη, κατασκευάστηκαν ξύλινα παραδοσιακά κουφώµατα, ενώ στο εσωτερικό διατηρήθηκαν οι λαξευµένες πάνω στο βράχο Αγία Τράπεζα και η Ιερά Πρόθεση. Το δάπεδο κατασκευάσθηκε από πέτρα της περιοχής, ενώ τοποθετήθηκαν και σύγχρονα λίθινα θωράκια τέµπλου πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι σύγχρονες αγιογραφηµένες εικόνες. Τα εκκλησιαστικά σκεύη (προσκυνητάρι, πολυέλαιος, σταυροί, µανουάλια) κατασκευάστηκαν από σφυρήλατο σίδηρο. Τα Ιερά Θυρανοίξια του ναού και η πρώτη θεία Λειτουργία σ᾽ αυτόν µετά από αιώνες τελέσθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο στις 20-6-2004. Έτσι ο ναός δόθηκε και πάλι στη λατρεία των πιστών.