Ναός Αγίων Αποστόλων
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ναός Αγίων Αποστόλων

Ο ναός είναι ένας τυπικός καµαροσκεπής ναός µε ένα ενισχυτικό τόξο στο µέσον της καµάρας, το οποίο σήµερα έχει καταπέσει. Εσωτερικά διατηρούνται τοιχογραφίες που καταλαµβάνουν όλες σχεδόν τις επιφάνειες του ναού. Το µεγαλύτερο µέρος του διακόσµου ανήκει σε µία δεύτερη φάση που εκτιµάται ότι πραγµατοποιήθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα. Το εικονογραφικό πρόγραµµα συγκροτείται από παραστάσεις ενός εκτεταµένου χριστολογικού κύκλου από τον Ευαγγελισµό και την Γέννηση του Χριστού µέχρι την Ανάληψη και την ∆ευτέρα Παρουσία. Μεγάλο µέρος της τελευταία παράστασης καταλαµβάνει την κάτω ζώνη του νοτίου τοίχου µέχρι το τέµπλο, πράγµα εξαιρετικά ασυνήθιστο. Συµπληρωµατικά στις χαµηλότερες ζώνες υπάρχουν αρκετές παραστάσεις από τον κύκλο της Θεοτόκου αλλά και την Παλαιά ∆ιαθήκη. 

Σε ορισµένα σηµεία του ναού, κάτω από το νεώτερο στρώµα, έχουν αποκαλυφθεί τµήµατα µίας παλαιότερης τοιχογράφησης η οποία επίσης δεν µπορεί να χρονολογηθεί µε ακρίβεια καθώς δεν συνοδεύεται από επιγραφικές µαρτυρίες. Στην φάση αυτή ανήκει ο ηµίσωµος Χριστός που µόλις διακρίνεται στην κόγχη του ιερού Βήµατος και η Κοινωνία των Αποστόλων κάτω από αυτόν. Σε πολύ καλή κατάσταση έχει αποκαλυφθεί η µορφή µίας πρεσβυτέρας - κτητόρισσας στον βόρειο τοίχο µε βάση την οποία µπορούµε να θεωρήσουµε ότι το αρχικό στρώµα αποτελεί έργο τοπικού εργαστηρίου των µέσων του 14ου αι. 

Σώζονται αρκετά χαράγµατα, κυρίως στο βόρειο τοίχο, το αρχαιότερο από τα οποία φέρει ηµεροµηνία 1456.

Εργασίες στερέωσης, συντήρησης και καθαρισµού µέρους του τοιχογραφικού διακόσµου έχει εκτελέσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία το έτος 2005.

Ο ναός πανηγυρίζει την ηµέρα µνήµης των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 29 Ιουνίου, και στις 30 Ιουνίου, ηµέρα µνήµης της Συνάξεως των Αποστόλων.