Ναός Αγίου Χριστοφόρου
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Ναός Αγίου Χριστοφόρου

Ο ιερός ναός είναι νεόδµητος και έχει κτιστεί επί της εθνικής οδού στο κόµβο Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας σε οικόπεδο που δώρισαν οι Στυλιανός Μπαχλιτζανάκης, Γεώργιος Κριτσωτάκης και Μαρία Ν. Καραµανωλάκη. Ο µεγαλοπρεπής αυτός ναός, κτισµένος στον αρχιτεκτονικό ρυθµό του σταυροειδούς µε τρούλο, ανοικοδοµήθηκε µε δαπάνες της µακαριστής ∆έσποινας χας ∆ηµητρίου Μπαχλιτζανάκη, το γένος Σερέπετση. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπόνησε ο Αρχιτέκτονας Βασίλειος Ζεβελάκης από το Ηράκλειο, το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέµπλο φιλοτέχνησαν οι Αφοί Καραζεπούνη από τά Χανιά και τις εικόνες αγιογράφησε ο ντόπιος αγιογράφος Νικόλαος Κρητικός.

Τα Θυρανοίξια του ναού έγιναν στις 8-5-2004 από τον αείμνηστο Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο. Τα ιερά Εγκαίνιά του τελέσθηκαν από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό στις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο ναός έχει τριπλή αφιέρωση. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωµένο στον Άγιο µεγαλοµάρτυρα Χριστοφόρο, ο οποίος θεωρείται προστάτης των οδηγών. Πανηγυρίζει στις 9 Μαΐου. Αποτελεί πλέον το δεύτερο µεγάλο πανηγύρι της Παχείας Άµµου, καθώς καθηµερινά από τον παρακείµενο κόµβο της εθνικής οδού διέρχονται εκατοντάδες τροχοφόρα οχήµατα και επιβάτες της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι επικαλούνται την προστασία του Αγίου. Το βόρειο κλίτος τιµάται στην Αγία µεγαλοµάρτυρα Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, και εορτάζει στις 17 Σεπτεµβρίου, ενώ το νότιο κλίτος είναι αφιερωµένο στην Αγία µεγαλοµάρτυρα Κυριακή και εορτάζει στις 7 Ιουλίου.