Ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία

Ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία
Ημερομηνία δημοσίευσης 02.10.2023

Tο βράδυ της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, ημέρα μνήμης των μεγάλων υμνογράφων της Εκκλησίας μας Αγίου Ρωμανού του Μελωδού και Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους, τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους 2023-2024 στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», καθώς και στη Σχολή Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.  

Αμέσως μετά την Ακολουθία του Αγιασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε κατάλληλα στους παρισταμένους και αναφέρθηκε στον λειτουργικό, μυσταγωγικό και αναγωγικό χαρακτήρα των εκκλησιαστικών τεχνών αλλά και στην καλλιέργεια του εκκλησιαστικού ήθους και στη μεγάλη ωφέλεια που αποκομίζει ο άνθρωπος που ασχολείται με τις ιερές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού. Όπως, τόνισε, η μεγαλύτερη αρετή των Αγίων που τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, ήταν η βαθειά ταπείνωση και η ειλικρινής πίστη στον Τριαδικό Θεό. Επομένως, μόνο όταν και εμείς κατά μίμηση εκείνων, ανεξάρτητα από τα χαρίσματα που μας έχει προικίσει ο Θεός, καλλιεργήσουμε αυτές τις αρετές της υψοποιού ταπεινώσεως και της βαθειάς πίστεως στον Θεό θα μπορέσουμε δια των εκκλησιαστικών τεχνών να καλλιεργήσουμε τον έσω άνθρωπο και να φτάσουμε στον Θεό.

Επίσης. ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη, ευχαρίστησε και ευχήθηκε στον Έφορο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη της Σητείας και ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού, Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, στους συνεργάτες του και στον υπεύθυνο της Σχολής Αγιογραφίας στη Σητεία κ. Νικόλαο Λελεκάκη καλή δύναμη και πλούσιο τον φωτισμό του Θεού στο πολύτιμο έργο τους, και καλή πρόοδο σε όλους τους διδασκομένους.  

Στη συνέχεια ο π. Νικόλαος Αλεξάκης αντιφώνησε κατάλληλα και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, για την ευλογία και το ανύστακτο ενδιαφέρον του προκειμένου να λειτουργούν Τμήματα των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας και να μεταλαμπαδεύονται η ψαλτική τέχνη αλλά και η αγιογραφία και το Ψηφιδωτό, πάντοτε υπό το πρίσμα και την σκέπη της Αγίας μας Εκκλησίας. 

Τέλος προσφέρθηκε κέρασμα για όλους στην αίθουσα του ιερού ναού.

Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Εφημέριοι της πόλεως της Σητείας, ενώ παρέστησαν οι διδάσκοντες και οι μαθητές των δύο Σχολών.