Ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 07.10.2020

Με τη συμμετοχή των διδασκόντων και των διδασκομένων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού, καθώς και στο Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως τελέσθηκε το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» Ιεράπετρας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ο Αγιασμός για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια καλή και ευλογημένη διδακτική χρονιά με τον φωτισμό, τη χάρη και τη σοφία του Ι. Χριστού, για να λάμψει στις καρδιές όλων το αϊδιον Φως Του. Όπως τόνισε οι εκκλησιαστικές τέχνες εξευγενίζουν την ψυχή, εκλεπτύνουν τη συνείδηση και συντελούν στην εσωτερική καλλιέργεια του ανθρώπου, ψάλλοντας και δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό ή αποτυπώνοντας πάνω στο άψυχο ξύλο με χρώματα ή με ψηφίδες τις μορφές του Κυρίου μας, της Παναγίας Μητρός Του και πάντων των αγίων. Αναφέρθηκε ακόμα στο σημαντικό ρόλο του ιεροψάλτη στην επιτέλεση της λογικής λατρείας και στη υποβοήθηση των υπόλοιπων πιστών να συμμετάσχουν σ’ αυτή, και στον αναγωγικό χαρακτήρα των ιερών τεχνών της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, καθώς «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» και δεν προσκυνούμε την άψυχη ύλη της.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, που με πολλή αγάπη, φιλότιμο, μεράκι και αυταπάρνηση εργάζεται μαζί με τους υπόλοιπους διδάσκοντες, τον αγιογράφο κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, τον κ. Ευάγγελο Φραγκούλη (Βυζαντινή Μουσική), τον κ. Ευάγγελο Βαρδάκη (βιολί, μαντολίνο και λύρα) και κ. Ευάγγελο Φανουράκη (λαούτο), για να μυήσουν τους ενδιαφερομένους στην εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής μουσικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική. 

Στη συνέχεια ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» αντιφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την ευλογία του στο ξεκίνημα της νέας διδακτικής περιόδου, για την πατρική αγάπη και τα διδακτικά του λόγια που ήταν ένα «εισαγωγικό μάθημα», και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των μαθημάτων, τα οποία θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 12/10 και ώρα 7:00΄ μ.μ. με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού. Τέλος, ο διδάσκαλος της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, κ. Νικόλαος Γρινιεζάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τους μαθητές του για την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά την περυσινή περίοδο και ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα για το Ψηφιδωτό θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (5:00-8:00 μ.μ.). και για την Αγιογραφία κάθε Τετάρτη (5:00-8:00 μ.μ.)

Στη τελεστή του Αγιασμού συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Εφημέριοι της περιοχής, παλαιοί και νέοι σπουδαστές των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθησε κέρασμα για όλους στο Αρχονταρίκι του Ιερού Καθεδρικού Ναού.