Εξαιρετικό υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

Εξαιρετικό υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 27.04.2024

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου 2024 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας η εκδήλωση της Χορωδίας των Ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» με θέμα: «Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα».

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιλεγμένους ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, τους οποίους απέδωσε άρτια και σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος η Xορωδία, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής και Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Αρώνη.

Επίσης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος και προϊστάμενος του ναού, προλόγισε κατάλληλα και ανάλυσε το θεολογικό περιεχόμενο και το βαθύτερο νόημα των ύμνων αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στη μοναδική λειτουργική ατμόσφαιρά της και στην κορύφωση του πνευματικού αγώνα και της εγρήγορσης των πιστών, με σκοπό να συναντήσουμε τον Νυμφίο Χριστό και να βιώσουμε τα σεπτά Πάθη Του.

Ειδικότερα η Χορωδία ερμήνευσε τους ύμνους:  «Αλληλούϊα» και «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...»  (Ακολουθία του Νυμφίου-ήχος πλ. δ ́),  «Τον νυμφώνα σου βλέπω...» (εξαποστειλάριον Ακολουθίας του Νυμφίου-ήχος γ ́), «Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος…» (στιχηρό ιδιόμελο των αίνων του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας - ήχος α ́) «Ιδού σοι το τάλαντον, ο Δεσπότης εμπιστεύει ψυχή μου…» (δοξαστικό των αποστίχων Όρθρου Μεγάλης Τρίτης. - ήχος βαρύς), «Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον…» (στιχηρό ιδιόμελο των αίνων του Όρθρου της Μεγ. Τρίτης),  «Μυσταγωγών τους μαθητάς…» (και νυν… αποστίχων Όρθρου Μεγ. Πέμπτης-ήχος πλ. α΄), «Δύο και πονηρά…» (ιδιόμελο των αίνων Όρθρου Μεγ. Παρασκευής- Ακολουθίας Αγίων Παθών-ήχος γ ́),  «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου...» (δοξαστικό των αίνων Όρθρου Μεγ. Παρασκευής-Ακολουθίας των Αγίων Παθών - ήχος πλ. β ́), «Πάσα η κτίσις ηλλοιούτο φόβω» (απόστιχο Όρθρου Μεγάλου Σαββάτου - ήχος α΄) και «Την σήμερον μυστικώς...» (δοξαστικό αίνων Μεγ, Σαββάτου - ήχος πλ β΄).

Η εκδήλωση έκλεισε με την καταληκτήρια προσλαλιά του  Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευχαρίστησε εγκάρδια τον χοράρχη και δ/ντή της σχολής κ. Ιω. Αρώνη και όλα τα μέλη της χορωδίας για τον κόπο που υποβλήθηκαν προκειμένου να μας εισαγάγουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Ακόμα ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο για το προλόγισμα των ύμνων και την όμορφη παρουσίαση των γεγονότων της Μεγ. Εβδομάδας, καθώς και όλους τους παριστάμενους.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν και άλλοι μελοποίησαν τους θεόπνευστους ύμνους που απέδωσε η χορωδία με το παραδοσιακό βυζαντινό μέλος και αφορούν στα μεγάλα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας. Οι ύμνοι αυτοί μας βοηθούν να κατανοήσουμε βαθύτερα και να βιώσουμε τα μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος.

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρότρυνε όλοι να συμμετάσχουμε  βιωματικά στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και να ζήσουμε μυστικά τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε με χαρά και αγαλλίαση τη λαμπροφόρο Ανάσταση Του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Φήμη του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος ακολούθως μοίρασε την ευχητήρια κάρτα του για το άγιο Πάσχα στα μέλη της Χορωδίας και σε όλους τους παριστάμενους.

Μετά το πέρας της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης, που παρακολουθήσαν οι κληρικοί και ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του ναού.