Αγιασμός για την έναρξη των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Αγιασμός για την έναρξη των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 04.10.2023

Το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους 2023-2024 στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στο παρεκκλήσιο του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.   Προηγήθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την Γοργοεπήκοο ενώπιον της ιεράς εικόνός της, στην οποία προέστη και συνέψαλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους καλή και ευλογημένη εκκλησιαστική και διδακτική χρονιά και ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, τον συνεργάτη του κ. Ευάγ. Φραγκούλη, τον δάσκαλο της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, τους δασκάλους των παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Ευάγγελο Βαρδάκη (βιολί, λύρα και μαντολίνο) και κ. Ευάγγελο Φανουράκη (λαούτο), σημειώνοντας ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, εντελώς αφιλοκερδώς, με πολύ μεράκι, και από το περίσσευμα χρόνου και το απόθεμα της αγάπης τους. 

Απευθυνόμενος στους μαθητές της Βυζ. Μουσικής τους παρότρυνε να επιδεικνύουν ζήλο, αφοσίωση και συνέπεια στα μαθήματά τους, καθώς είναι μια νέα αρχή για να μάθουν να ψάλουν ορθά τους θεόπνευστους ύμνους ακολουθώντας την ψαλτική παράδοση της Εκκλησίας και με το κατάλληλο ύφος, όπως τηρείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους μεγάλους υμνογράφους Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό και Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη, τους οποίους η Εκκλησία μας εορτάσε την προηγούμενη ημέρα και σημείωσε ότι οι ιερές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού είναι αναγωγικές και οδηγούν τον άνθρωπο προς τον Θεό. Όπως τόνισε, πρέπει να συνδυάζονται με προσευχή, με σωματική και πνευματική προετοιμασία και καλλιέργεια των αρετών της πίστης και της ταπείνωσης, για να τις χρησιμοποιούμε προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας.   

Ευχές για καλή διδακτική χρονιά απηύθυναν ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννης Αρώνης και ο υπέυθυνος της Σχολής Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού κ. Νικόλαος Γρινιεζάκης, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιβάλει, και ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Η πρώτη συνάντηση  για όλα τα Τμήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7:00΄ μ.μ. στις αίθουσες διδασκαλίας της Σχολής, στο «ΚέντροΠολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως, ενώ τα μαθήματα του Ψηφιδωτού θα παραδίδονται κάθε Δευτέρα και ώρες 6:00΄-9:00 μ.μ., και τα μαθήματα της Αγιογραφίας κάθε Τετάρτη, επίσης 6:00΄-9:00 μ.μ., στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Ακολούθησε κέρασμα για όλους στο πάντα φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού.  

Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης και πολλοί Εφημέριοι της περιοχής της Ιεράπετρας, ενώ παρέστησαν οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.