Ημερολόγιο δραστηριοτήτων – Απολογισμός 4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας-Ιεράπετρα Σεπτέμβριος 2022.

Ημερολόγιο δραστηριοτήτων – Απολογισμός 4ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας-Ιεράπετρα Σεπτέμβριος 2022.
Ημερομηνία δημοσίευσης 22.09.2022


4o ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας

Σεπτέμβριος 2022

Την Παρασκευή 16/9 ολοκληρώθηκε και η δεύτερη περίοδος, αυτή του Σεπτεμβρίου, για το Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

Η δεύτερη και τελευταία εβδομάδα περιλάμβανε τα καθημερινά τετράωρα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και επίσης πραγματοποιήθηκαν, με βάση τον προγραμματισμό, δυο ακόμα ώρες διδασκαλίας κρητικών χορών με τη βοήθεια της κας Ιωάννας Καμαρίτη, μέλους του Πολιτιστικού Λαογραφικού  Συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός». 

Εντός αιθουσών πραγματοποιήθηκαν δυο ακόμα παρουσιάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12/9 η κα Anna Fober-Cieslar, μαθήτρια του σχολείου, παρουσίασε την Ελληνίδα γυναίκα-σύμβολο Μελίνα Μερκούρη κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την άρτια προετοιμασία και τα άπταιστα ελληνικά της. Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από την καθηγήτρια του σχολείου κα Μαρία Φραγκούλη, η οποία, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, παρείχε μια πλήρη εικόνα της Ακρόπολης των Αθηνών. Στους μαθητές δόθηκε μετάφραση των παρουσιάσεων στην αγγλική γλώσσα, επιμελημένη από την κα Loris Clements, μαθήτρια στο σχολείο μας την περίοδο του Ιουλίου. 

Παράλληλα, υπήρξαν εξωτερικές δράσεις. Ειδικότερα, την Τετάρτη 14/9 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην αρχαιολογική συλλογή Ιεράπετρας όπου οι συμμετέχοντες στο σχολείο είδαν τα εκθέματα που υπάρχουν στον ανανεωμένο χώρο της συλλογής. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ζήσουν την πόλη μας και τους ρυθμούς της στη διάρκεια μιας καθημερινής μέρας και όχι αργίας γεγονός που τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε σειρά η επίσκεψη στο καλλιτεχνικό εργαστήριο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ του Γιώργου Αθανασίου. Δημιούργησαν ψηφιδωτά με τη χρήση γυαλιού και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου δοκίμασαν λιχουδιές παρασκευασμένες από τον καλλιτέχνη αφού πρώτα παρακολούθησαν την εκτέλεση κλασικής μουσικής από δύο συμμετέχουσες στο σχολείο, την κα Annette Deeken (φλάουτο) και την Monika Boesel (κλαρινέτο). 

Τέλος, την Πέμπτη 15/9, προτελευταία μέρα του σχολείου, όλοι μαζί, καθηγητές και μαθητές, είχαν το αποχαιρετιστήριο γεύμα στην αυλή γνωστού μεζεδοπωλείου της πόλης απολαμβάνοντας ζωντανή ρεμπέτικη μουσική. 

Έτσι ολοκληρώθηκε το 4ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο υλοποιήθηκε σε δυο περιόδους και στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 35 αλλοδαποί μαθητές από 11 διαφορετικές χώρες. Το ραντεβού ανανεώθηκε απ΄ όλους για την επόμενη χρονιά και η προοπτική της επανασύνδεσης μαθητών και καθηγητών το 2023 γεμίζει με χαρά τους πρώτους και με ικανοποίηση τους δεύτερους!