H εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

H εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 24.03.2024

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 24 Μαρτίου 2024, η αναστήλωση των ιερών εικόνων και η εορτή της Ορθοδοξίας στον κατάμεστο από ευσεβείς χριστιανούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου από τον Αρχιερατικό Θρόνο, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της συνάντησης του Ναθαναήλ με τον Ι. Χριστό και στη βιωματική σχέση που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε με Αυτόν. Όπως τόνισε, το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής «έρχου και ίδε» είναι η απ’ ευθείας γνωριμία με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και το βίωμα της προσωπικής συναντήσεως μαζί Του, που πραγματοποιείται μέσα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Τέτοια βιωματική σχέση με τον Χριστό είχαν και οι Πατέρες που συγκρότησαν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο (786-7), η οποία αντιμετώπισε τους εικονομάχους, και της Συνόδου που συγκλήθηκε από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στην Κωνσταντινούπολη το 843, και έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα που συντάραξε την Εκκλησία μας για πάνω από εκατό χρόνια και αποκατέστησε την προσκύνηση των ιερών εικόνων. 

Επίσης σημείωσε ότι σήμερα εορτάζουμε τον θρίαμβο της ορθοδοξίας, την επικράτηση της αλήθειας και της ορθής διδασκαλίας περί των ιερών εικόνων, σύμφωνα με την οποία «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει», όπως διακήρυξε ο Μ. Βασίλειος. Δεν τιμούμε ούτε λατρεύουμε τα ξύλα και τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένες οι εικόνες, αλλά αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στα εικονιζόμενα πρόσωπα του Κυρίου, της Θεοτόκου και όλων των Αγίων, γι’ αυτό και πολλές εικόνες είναι θαυματουργές και μυροβλύζουσες από των θεία χάρη των ιερών προσώπων που εικονίζουν.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα και παρότρυνε όλοι να παραμείνουμε σταθεροί και ευθυγραμμισμένοι στην ορθή πίστη των Πατέρων μας, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την ορθοπραξία και την εργασία των εντολών του Θεού για την απόκτηση των ευαγγελικών αρετών με τον πνευματικό αγώνα μας που κορυφώνεται μέσα στη Μεγ. Τεσσαρακοστή με νηστεία, προσευχή, μετάνοια, υπομονή, πραότητα και ταπείνωση.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του ναού Αιδεσιμολ. πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης και Εμμανουήλ Τζώρτζης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Φραντεσκάκη, ο πρ. Δήμαρχος Ιεράπετρας και πρ. Νομάρχης Λασιθίου κ. Ιωσήφ Αναστασάκης, και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, αρκετοί από τους οποίους κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.