Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 20.04.2024

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας), 21 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Μετά την Μεγάλη Είσοδο τελέστηκε σε κλίμα συγκινήσεως η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Γεωργίου Σμυρνιωτάκη.

Πριν την τέλεση της χειροτονίας o Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος εξέφρασε λόγους πατρικούς και συμβουλευτικούς προς τον χειροτονηθέντα πρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας και αναφέρθηκε στη δωρεά και το μέγα χάρισμα της Ιερωσύνης αλλά και στην ευθυνοφόρα αποστολή του κληρικού τον σύγχρονο κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τον νέο κληρικό να πορεύεται στον ιερατικό του δόλιχό του με φόβο Θεού, ιερό ζήλο, αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους, να παραμείνει ταπεινός, διακριτικός και σεμνός, να προσεύχεται αδιάλειπτα και να προετοιμάζεται κατάλληλα για να προσεγγίζει με καθαρότητα, «αθώος χερσί και καθαρός τη καρδία», το Ιερό Θυσιαστήριο και να μεταδίδει τη Χάρη του Θεού και τον αγιασμό, ενισχύοντας και παρηγορώντας το ποίμνιο που θα του εμπιστευθεί ο Επίσκοπός του και κατ’ επέκταση ο Αρχιποίμην Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Επίσης του ευχήθηκε η πανθενουργός χάρη του Αγίου Πνεύματος να  επισκιάσει πλούσια τη ζωή σου και να τον αξιώσει να καταστεί αφοσιωμένος «δούλος των δούλων του Θεού», άξιος Οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού και αληθινός ποιμένας των λογικών προβάτων Του.

Κατά τη διάρκεια του «Κοινωνικού», κατόπιν προπροπής και ευλογίας του Σεβ. κ. Κυρίλλου, τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Πανοσιολ. Aρχιμ. Φιλήμων ο Σταυρονικηθιανός, από το Άγιον Όρους, ο οποίος με λόγο απλό και μεστό αναφέρθηκε στα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο της πορείας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού προς τα Ιεροσόλυμα, κατά την οποία προείπε στους δώδεκα μαθητές Του για τα μέλλοντα που θα συμβούν όταν φτάσουν, ενώ οι Ιάκωβος και Ιωάννης ζήτησαν τιμητικές θέσεις πρωτοκαθεδρίας.

Επίσης, μίλησε για το βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία προβάλλει σήμερα αυτή τη μεγάλη οσιακή μορφή που έζησε ασκητικά 47 χρόνια στην έρημο, και μας καλεί να μας εμπνεύσει η μετάνοιά της και να ακολουθήσουμε και εμείς τα ίχνη του Κυρίου μας, ο  ο Οποίος ήρθε στον κόσμο όχι για να διακονηθεί αλλά να διακονήσει και να δώσει τη ζωή Του «λύτρον αντί πολλών» (Μαρκ. 10,45), για να εορτάσουμε με χαρά και ευφροσύνη τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εκτός από τον χειροτονηθέντα Πρεσβύτερο Γεώργιο Σμυρνιωτάκη, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Aρχιμ. Φιλήμων εκ της Ι. Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, ο Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος και προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Aθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος και προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος Ενορίας Μύθων, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργ. Κουγιουμουτζάκης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μουρνιών κ. Εμμαν. Δαμασκηνάκης, Γδοχίων κ. Νικόλαος Σπυριδάκης και Μύθων κ. Νικόλαος Σιγανός, και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Μετά την Απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Φιλήμονα, Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, για τη διακονία του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως στην Ιεράπετρα και τη Σητεία αλλά και για τη σημερινή ιερουργία του θείου λόγου, ενώ το αντίδωρο διένειμε ο νέος Πρεσβύτερος, ο οποίος και δέχθηκε τις θερμές ευχές του εκκλησιάσματος για καλή ιερατική διακονία.

Τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του ναού.