Χειροτονία Διακόνου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας

Χειροτονία Διακόνου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 20.04.2024

Σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής χαρά και ευφροσύνης το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου, 20 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον κ. Γεώργιο Σμυρνιωτάκη, πτυχιούχο της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Στο τέλος της ακολουθίας του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος προχείρισε σε υποδιάκονο τον υποψήφιο κληρικό και αναγνώστηκε από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη η Κανονική Συμμαρτυρία του πνευματικού πατρός του Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στυλιανού Γεωργιαννάκη.

Στην προσφώνησή του πριν την τέλεση της χειροτονίας ο υποψήφιος κληρικός εξέφρασε το προσωπικό δέος και τον συγκλονισμό του καθώς σε λίγο θα εισέλθει «εις το ενδότερον του καταπετάσματος», όπου οι «ου δύνανται Άγγελοι παρακύψαι» για να καταστεί Διάκονος της Εκκλησίας.   Ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την πατρική αγάπη και καθοδήγησή του, και εξέφρασε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης προς το σεπτό πρόσωπό του. Επίσης ευχαρίστησε τους γονείς του, τη σύζυγό του, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, τον πνευματικό πατέρα και τους κληρικούς που τον δίδαξαν και τον στήριξαν την επιλογή του, ενισχύοντας την ιερατική του κλήση. Τέλος ζήτησε τις πρεσβείες της Παναγίας της Ελεούσας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του οποίου το όνομα φέρει, και τις θερμές προσευχές όλων ώστε με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος να καταστεί άξιος ως Διάκονος των Μυστηρίων του Θεού και καλός εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην αξία και τη σπουδαιότητα του χαρίσματος της Ιερωσύνης, υπογραμμίζοντας ότι κατά τον  Απόστολο Παύλο  «Ουχ εαυτώ τις λαμβάνει την τιμήν, αλλά καλούμενος υπό του Θεού» (Εβρ. 5,4) και κατά τη φρικτή στιγμή της χειροτονίας μας, που γινόμαστε μέτοχοι της Ιερωσύνης του Χριστού, ξεκινά μια ισόβεια σταυρική πορεία ανιδιοτελούς αγάπης και θυσιαστικής διακονίας. Διακονούμε  τον Θεό και τους ανθρώπους, σύμφωνα με το πρότυπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Καλού Ποιμένος που θυσιάζεται για τα λογικά πρόβατά Του, (Ιω. 10,11), ο Οποίος ήρθε στον κόσμο όχι για να διακονηθεί αλλά να διακονήσει και να δώσει τη ζωή Του «λύτρον αντί πολλών» (Μαρκ. 10,45)… Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της τεχνικής νοημοσύνης είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις από εμάς τους Κληρικούς. Αξιώνουν εμείς οι ιερωμένοι να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση,  πρότυπα ζωής, υποδείγματα συνέπειας και αφοσίωσης, κεκοσμημένοι με αρετές και ικανότητες, ώστε να μπορούμε να ασκούμε το λειτούργημά μας αποτελεσματικά και με πνευματική καρποφορία στην ευχαριστιακή κοινότητα που διακονούμε. Απαιτείται ισόβιος αγώνας και επίπονος ιερατικός μόχθος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας,για να αναδειχθούμε αληθινοί και άξιοι λειτουργοί του Θεού».

Απευθυνόμενος στον νέο κληρικό σημείωσε τα εξής: «Αυτή την μαρτυρική και σταυρική, γι᾿ αυτό και αναστάσιμη, Ιερωσύνη του Χριστού, που είναι έργο αγάπης και έργο διακονίας, καλείσαι  εντός ολίγου, κατά τις ανεξιχνίαστες βουλές του Θεού, να λάβεις με την πανσθενουργό Χάρη του Θεού, διά χειρός εμού του ταπεινού και ελαχίστου Επισκόπου της Εκκλησίας, για να καταστείς Διάκονος της Εκκλησίας. Η αγάπη του Θεού σε αξίωσε να γεννηθείς στα σπλάχνα μιας χριστιανικής οικογένειας, που με αγάπη και φόβο Θεού σε ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Οι ευσεβείς γονείς σου, Εμμανουήλ και Μαρία, άνθρωποι της Εκκλησίας, σου ενεφύσησαν τον φόβο Θεού και το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα και σε γαλούχησαν με τα νάματα της αμωμήτου πίστεώς μας. Αποφοίτησες από το Τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο Χανίων και στη συνέχεια σπούδασες στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Ήλθες σε κοινωνία γάμου με μια γόνο χριστιανικής οικογένειας από το Κεφαλοβρύσι Βιάννου, την Βρισηΐδα-Ελένη Πνευματικάκη, η οποία στήριξε ολόθυμα την επιλογή σου να κάνεις το μεγάλο βήμα στη ζωή σου, και να εισέλθεις στις τάξεις του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας μας. Θεια συνάρσει συνδέθηκες με τον έμπειρο πνευματικό Ιεροδιδάσκαλο, τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στυλιανό Γεωργιαννάκη, Εφημέριο Άρβης, ο οποίος σου καλλιέργησε τον παιδικό σου πόθο και σε στήριξε την επιλογή σου να διακονήσεις τον Χριστό και την αγία Εκκλησία Του. Δέξου, λοιπόν, το χάρισμα της ιερωσύνης με ευγνωμονούσα καρδιά, θερμή ευχαριστία και με σταθερή την απόφαση να υπηρετήσεις τον Χριστό και την αγία Εκκλησία Του».

Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια στον χειροτονηθέντα η Χάρη του Θεού να τον επισκιάζει και να τον ενδυναμώνει για να  ανταποκριθεί στην κλήση του Θεού και την προσδοκία της Εκκλησίας, ώστε να αναδειχθεί κατά πάντα άξιος Διάκονος των Μυστηρίων του Θεού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Aρχιμ. Φιλήμων από την Ι. Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στυλιανός Γεωργιαννάκης, Εφημέριος Ενορίας Άρβης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Κωνσταντίνος Κουνδουράκης, Εφημέριος Αγίου Πνεύματος Λοφουπόλεως Ηρακλείου, ο Αιδεσ. Πρωτ. Ιωάννης Κοντάκης, Εφημέριος Ενορίας Αγίας Αικατερίνης Βιάννου, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Εν. Μύρτου, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Πνευματικάκης, Εφημέριος Ενορίας Αρχοντικού της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Γεώργιος Μονιός, Εφημέριος Εν. Χανδρά Σητείας, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Στυλιανός Γωνιωτάκης, Εφημέριος Εν. Επάνω Χωριού Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος Εν. Μουρνιών, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Αιδ/τος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξ. Εφημέριος, ο Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος και προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο Αιδ/τος Πρωτ. Νικόλαος Κονσολάκης, Εφημέριος Ενορίας Πεύκου Βιάννου, και ο Αιδ/τος Ιερεύς Γεώργιος Μαυρογιαννάκης, Εφημέριος Ενορίας Χριστού.

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, συγγενείς, συγχωριανοί, οικείοι και φίλοι του χειροτονηθέντος, οι οποίοι με θέρμη αναφώνησαν την ευχή «Άξιος!».

Μετά την Απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος διένειμε το αντίδωρο και ο νέος Διάκονος δέχθηκε τις ευχές όλου του εκκλησιάσματος, το οποίο είχε την ξεχωριστή ευλογία να προσκυνήσει το χέρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και άλλα τεμάχια Ιερών Λειψάνων, που κόμισε από την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας ο Πανοσιολ. Ηγούμενός της και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης.

Τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του ναού.