Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 05.03.2024

Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops) και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές παραδόθηκαν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου από τον Πανοσιολ. Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμοσφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, κατόπιν σχετικής ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. 

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438».

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε συνολικά 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Ι.Π.Ε. για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το εν λόγῳ έργο και αναφέρθηκε στη ανάγκη δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης των στελεχών της Εκκλησίας, στις σύγχρονες προκλήσεις και στην αναγκαιότητα ψηφιακής καταγραφής όλων των δεδομένων κάθε Ενορίας, όπως είναι ψηφιοποίηση των αρχείων και των ιερών κειμηλίων της. Επίσης εξήρε τις σημαντικές δυνατότητες που παρέχει η καλή χρήση των νέων τεχνολογιών και υπογράμμισε ότι με την υλικοτεχνική υποδομή και τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα ακολουθήσουν οι κληρικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες, για να αντιμετωπίσουν σύγχρονες ανάγκες της Ενορίας και να διευκολύνουν το διοικητικό και ποιμαντικό έργο τους. Ακόμα ευχαρίστησε θερμά τον Διευθντή του Ι.Π.Ε., Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, για τους κόπους και τις άοκνες προσπάθειες του να φέρει σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο αλλά και γενικότερα για την επιμόρφωση των στελεχών της Εκκλησίας μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη, τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, Συντονιστή του Ι.Π.Ε. στην Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, για τη σημαντική συμβολή του στο έργο, και τους Ιερείς για τη συμμετοχή τους, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες του «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου», δίδοντάς τους τις σχετικές οδηγίες, και στο τέλος απάντησε σε απορίες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με τη μηχανοργάνωση και την ψηφιακή ανάπτυξη των Ενοριών οι Εφημέριοι θα εξοικονομήσουν χρόνο από τη διεκπεραίωση του διοικητικού έργου τους, προκειμένου να τον αφιερώνουν στην ποιμαντική διακονία τους, που αποτελεί το κύριο έργο των Ιερέων-Ποιμένων. Κάλεσε όλους τους παριστάμενους Ιερείς να αξιοποιήσουν αυτές νέες δυνατοτήτες με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και ευχήθηκε οι φορητοί υπολογιστές και ο εξοπλισμός που τους συνοδεύει να αποδειχθούν χρήσιμοι και πολύτιμο εργαλείο στο εφημεριακό έργο τους. 

Επιπλέον ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι Ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας - Προσφορά προς τον άνθρωπο» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και προσέφεραν στους Κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος, το οποίο αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας, που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας, και αποτελεί καρπό της γόνιμης και επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Αφού προηγήθηκε σύντομη ενημέρωση των Κληρικών από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τρέχοντα διοικητικά και ποιμαντικά ζητήματα, όπως είναι η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τις Βαπτίσεις, πραγματοποιήθηκε η διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των εκτυπωτών και του λοιπού εξοπλισμού.