Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία για τον Σταυρό του Κυρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία για τον Σταυρό του Κυρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.03.2024

Το απόγευμα της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως), 7 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.

Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία με θέμα: ««Ο Σταυρός του Χριστού συνοδοιπόρος του χριστιανού προς την Ανάσταση»» από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, Εφημέριο και Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η Εκκλησία μας εν μέσω του σταδίου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής προβάλλει το σύμβολο της πανανθρώπινης σωτηρίας, το «Τρισμακάριστον Ξύλον», προκειμένου να μας αναψύξει και να μας ενισχύσει πνευματικά τώρα που διαπλέουμε το «μέγα της νηστείας πέλαγος» και αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού, το οποίο από ατιμωτικό όργανο καταδίκης σε θάνατο μετετράπη σε όπλο κατά του Διαβόλου, σύμβολο αγιότητας έναντι της αμαρτίας, της αφθαρσίας έναντι της φθοράς, της ζωής έναντι του θανάτου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη «να κατανοήσουμε τη σημασία και το νόημα του προσωπικού μας σταυρού που συντελεί στην πνευματική μας τελείωση. Αυτό μπορεί να κατανοηθεί μόνον όταν δούμε τον δικό μας σταυρό μικρό η μεγάλο ως προέκταση του Σταυρού του Κυρίου μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Στον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά βρίσκεται η αληθινή ύψωση. Στο δρόμο της θυσίας και της ταπεινώσεως. Όταν υπομένουμε πειρασμούς, περιφρονήσεις, αδικίες. Όταν μένουμε στο περιθώριο. Όταν υπομένουμε δίπλα μας ανθρώπους δύσκολους και μένουμε ειρηνικοί απέναντί τους. Όταν όσους μας αδικούν ή μας αντιπαθούν τους συγχωρούμε , τους δείχνουμε αγάπη. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Με τη χάρη του Θεού όμως είναι κατορθωτό. Ο Σταυρός αποτελεί την αγαπητική δύναμη που διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς τον Θεό, προς τον εαυτό μας και προς τον συνάνθρωπο…Ο Σταυρός του καθενός από εμάς παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός όσο παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ελαφρύς σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου μας στο Ευαγγέλιο «ο γάρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστι».

Επίσης, ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στην αγιαστική δύναμη του Σταυρού, με το σημείο του οποίου ο Ιερεύς καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα, αλλά και επισφραγίζονται όλα τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία καυχάται για τον Σταυρό του Χριστού και το μυστήριο του Σταυρού το βιώνει μέσα στη λατρεία της. Όταν βαπτίζεται ο Χριστιανός, η Εκκλησία του προσφέρει τον Τίμιο Σταυρό δηλαδή το όπλο που θα πολεμήσει τον εχθρό, γι’ αυτό ο πιστός Χριστιανός λιτανεύει τον Σταυρό μαζί του διαρκώς, καθώς τον φοράει στο στήθος του από τη Βάπτισή του και μαρτυρεί στο Κοιμητήριο την χριστιανική του ιδιότητά του «έως της συντελείας του αιώνος». Σε άλλη σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Την πορεία του αγωνιζόμενου Χριστιανού μέσα στην Εκκλησία υπενθυμίζει η παρουσία του Εσταυρωμένου Χριστού που δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του Τέμπλου του Ναού. Υπενθυμίζει συνεχώς ότι η πορεία μας είναι πορεία προς τον Γολγοθά, που τελικά οδηγεί στην Ανάσταση αν βάλουμε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη μας τον Χριστό». 

Και καταλήγοντας ο ομιλητής σημείωσε: «Συχνά οι άνθρωποι νοιώθουμε το σταυρό που εναποθέτει η αγάπη του Θεού στους ώμους μας «φορτίον βαρύ και δυσβάστακτο». Λησμονούμε όμως ότι ο Θεός μας αγαπά και αμφισβητούμε πολλάκις την πρόνοια του Θεού. Νομιζουμε ότι ο Θεός είναι υποχρεωμένος να κάνει τα θελήματά μας…Ας σταυρώνουμε πάνω στον Σταυρό του Χριστού μας, κάθε εγωιστική μας επιθυμία, κάθε αμαρτωλό σαρκικό πάθος, κάθε ανυπακοή μας, κάθε κακία και μνησικακία, κάθε ανυπομονησία, κάθε οργή μας, κάθε ολιγοπιστία μας. Και αν από ανθρώπινη αδυναμία, η αμέλεια, πέφτουμε και ενεργούμε αντισταυρικά, ας μετανοούμε και δια της μετανοίας ας επανερχόμαστε στην σταυρική ζωή». Τέλος ευχήθηκε «η Χάρη του Τιμίου και Ζωηφόρου Σταυρού να ζωοποιήσει τις ψυχές μας και να μας χαρίσει τη δύναμη να σηκώσουμε επάξια τον προσωπικό σταυρό μας και να αξιωθούμε έτσι να γίνουμε μέτοχοι της δόξης του Αναστάντος Κυρίου μας».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον π. Αθανάσιο, ο οποίος όπως ανέφερε, αποτελεί γόνο εκλεκτό της Σητείας και της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου και επίλεκτο κληρικό της Μητροπόλεως, για την εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος και ευχήθηκε όλοι μας να βαδίζουμε, με υπομονή, πίστη, αγάπη και ταπείνωση τον σταυρικό δρόμο του Κυρίου στη ζωή μας.

Επίσης τέθηκε σε προσκύνηση των παρισταμένων άγιο λείψανο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, που μετέφερε ο Σεβ. κ. Κύριλλος από την Ιεράπετρα, που φυλάσσεται στο Επισκοπείο.

Στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, που τέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, μετείχε ο Ιερός Κλήρος της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής Σητείας, ενώ τους κατανυκτικούς ύμνους έψαλε χορωδία Ιεροψαλτών της Σητείας με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, ιερατικώς προϊστάμενο του ναού και υπέυθυνο καθηγητή του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής την Ι. Μητροπόλεως στην περιοχή της Σητείας.

Παρέστη πλήθος χριστιανών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Δασκαλάκης.