Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Aγάπης και του Αγίου Γεωργίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Aγάπης και του Αγίου Γεωργίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 05.05.2024

Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 η Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης και του Αγίου Γεωργίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος ενδύθηκε στο κέντρο του ναού κάτω από τον πολυέλαιο, ενώ ο ιεροψαλτικός χορός, με χοράρχη τον Αιδεσιμολογιώτατο και μουσικολογιώτατο Εφημέριο και Προϊστάμενο του ναού Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, έψαλε περίτεχνα το Δοξαστικό του Πάσχα «Αναστάσεως ημέρα…» σε αργό μέλος.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος κατά την τάξη εκφώνησε το «Δόξα τη Αγία ...», έψαλλε με τους Ιερείς το Χριστός Ανέστη και θυμίασε όλο τον ναό. Μετά την είσοδο και το μεγάλο προκείμενο αναγνώσθηκε η ευαγγελική περικοπή του Μεγάλου Εσπερινού της ημέρας του Πάσχα σε τέσσερις γλώσσες. Ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέγνωσε το ιερό Ευαγγέλιο στην κοινή ελληνική γλώσσα του Ευαγγελίου από την Ωραία Πύλη, ακολούθως ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης ανέγνωσε στη Λατινική γλώσσα, Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς στη γερμανική και στη συνέχεια ο χορός των ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση το π. Νικολάου Αλεξάκη απέδωσε αριστοτεχνικά το ευαγγελικό ανάγνωσμα στην ομηρική γλώσσα, ενώ τέλος ο Διάκονος ανέγνωσε και πάλι στην ελληνική από τον άμβωνα του ναού.

Ακολούθησε η ευλόγηση των προσφερόμενων άρτων και ο ασπασμός της αγάπης του Σεβ. με τους Ιερείς κατά το «Αναστάσεως ημέρα...». Μετά την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια στο πυκνό εκκλησίασμα χρόνια πολλά με το Φώς και τη Χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας Ι. Χριστού και τις πρεσβείες του Αγίου  Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ιδιαιτέρως ευχήθηκε στον εορτάζοντα την ονομαστική του γιορτή Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, ο μεγαλομάρτυς άγιος Γεώργιος της υπομονής, της καρτερίας και της πίστης να τον ενισχύει στον αγώνα του για την πρόοδο και την ευημερία του Δήμου Σητείας. Ακολούθως, διένειμε κόκκινα αυγά στους παριστάμενους πιστούς που προσκύνησαν το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα την Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Tέλος προσφέρθηκε πλούσιο εόρτιο κέρασμα στην αίθουσα του ναού.  

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Hγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι ιερείς της πόλεως και Εγημέριοι Ενοριών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Φυγετάκης.