Με αναστάσιμη λαμπρότητα η πανήγυρη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της πόλης της Ιεράπετρας

Με αναστάσιμη λαμπρότητα η πανήγυρη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της πόλης της Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 05.05.2024

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα του Πάσχα πανηγύρισε την Δευτέρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 6 Μαΐου 2024, η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου ο ιστορικός και περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως της Ιεράπετρας.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε του άρτους και στη συνέχεια, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, ιερούργησε και προέστη της καθιερωμένης λιτανείας.

Αντί κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την «Πατριαρχική Απόδειξιν επί τω Αγίω Πάσχα» της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Πριν την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους Ιερόπαιδες και διακονητές του ναού Μιχαήλ π. Αθ. Ταρλαντέζο και Εμμανουήλ Χατζάκη, στους οποίους ευχήθηκε καλή πρόοδο, καλές σπουδές και να αξιωθούν μετά τη χειροθεσία τους ως κατώτεροι κληρικοί, να ανέλθουν και στις άλλες βαθμίδες της Ιερωσύνης.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος o Τροπαιοφόρος και Θαυματουργός να είναι πάντοτε  προστάτης και βοηθός τους. Επίσης, προσφώνησε και καλωσόρισε τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λασιθίου κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τη Βουλευτή Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη, στον οποίο ιδιαιτέρως ευχήθηκε καλή και γόνιμη δημοτική θητεία και ο πολιούχος και προστάτης άγιος της πόλης να τον ενισχύει στο έργο του, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κ. Μιχ. Τσιριλάκη, και όλους τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών Αρχών που και φέτος τιμούν την πανήγυρη του ναού. Επιπλέον ευχαρίστησε τον Πρωτοψάλτη του ναού κ. Ιωάννη Αρώνη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έψαλλαν μελίρρυτα και λάμπρυναν την πανήγυρη.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Κύριλλος έκανε την κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που πραγματοποιηθηκε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Παρεκκλησίου της Ενορίας του πανηγυρίζοντος Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι επίσης ιστορικός ναός της παλαιάς πόλης της Ιεράπετρας που μαρτυρείται από τα Ενετικά χρόνια.

Στη συνέχεια ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος και Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος ναού Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, καθώς και τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, για τις ενέργειες έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος από την ΕΦ.Α. Λασιθίου και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τους δωρητές, τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής, τους εθελοντές και όλους όσοι συμμετείχαν στη λαχειοφόρο αγορά με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εν λόγω εργασιών.

Ακολούθησε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας και των ιερών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στις κεντρικές οδούς τις πόλεως υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας. Στη περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που σήκωσαν στα χέρια τους μέλη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιεράπετρας και συνόδευσαν μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου «Κρητικός Χορός», ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές τους, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Κληρικούς της πόλεως, και ακολούθησαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Μ. Φραγκούλη. Συμμετείχε πλήθος Ιεραπετριτών, οι οποίοι και φέτος με την αρθρόα προσέλευσή τους στην πανήγυρη εκδήλωσαν τα βαθιά αισθήματα ευλάβειας και σεβασμού τους προς τον εορταζόμενο άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που ανάγονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν ο πολιούχος και προστάτης άγιος της πόλης έσωζε με τις θαυματουργικές επεμβάσεις του τους κατοίκους της.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα και στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στην πανήγυρη του οποίου συμμετείχαν, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, την έτερο Βουλευτή Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μιχ. Τσιριλάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας κ. Ραφαήλ - Νικόλαος Γερογιάννης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, ο υποψήφιος Ευροβουλευτής κ. Λευτέρης Μιχ. Καρχιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ.κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, Γεώργιος Χατζάκης, Εμμανουήλ Τζώρτζης, Γεώργιος Γιακουμάκης, Φωτεινή Περακάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και άλλα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Γεν. Γραμματέας του Δήμου Μ. Φραντζεσκάκη, αντιπροσωπεία Αξιωματικών από την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση (Π.Ν.Β.) Κυριαμαδίου και άλλοι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών φορέων και αρχών.