Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών: Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε και μίλησε για το Μυστήριο της Μετανοίας και την Οσία Μαρία την Αιγυπτία στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων  Ρεθύμνου

Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών: Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε και μίλησε για το Μυστήριο της Μετανοίας και την Οσία Μαρία την Αιγυπτία στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων  Ρεθύμνου
Ημερομηνία δημοσίευσης 22.04.2024

Στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού που τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνου χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα το εσπέρας της Κυριακής Ε΄ Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση διακοσίων (200) ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου.

O Σεβ. κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλήμονα από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και τον Διάκονο Θεμιστοκλή Μπεϊνά, προσκόμισε επίσης και την Ιερά Λειψανοθήκη με το χέρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και τεμάχια ιερών λειψάνων των αγίων Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Μοδέστου, Τρύφωνος κ.ά που φυλάσσονται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Στην είσοδο του ναού ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός υποδέχθηκε το Ιερό Λείψανο με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον φιλοξενούμενο επίσης Σεβ. Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος επέδωσε την ιερά λειψανοθήκη στον Σεβ. Θεόδωρο για να την τοποθετήσει στον σολέα του ναού προς προσκύνηση, ενίσχυση και αγιασμό των παρισταμένων πιστών. Ακολούθησε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, τον οποίο τέλεσε ο Πανοσιλ. Αρχιμ. π. Φιλήμων και ο Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σελευκείας κ. Θεοδώρου και του οικείου Ποιμενάρχου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος προσφώνησε με εγκάρδιους και θερμούς λόγους τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την τιμητική και ευλογητική παρουσία τους και προσκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο να αναπτύξει το θέμα της ομιλίας του: «Το Μυστήριο της Μετανοίας και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόκληση τον «Σεβ. Αδελφό και συνοδοιπόρο στην εκκλησιαστική διακονία κ. Πρόδρομο», ομίλησε με λόγο εμπνευσμένο και γλαφυρό για το μέγα μυστήριο της μετανοίας, τη σύστασή του από τον Κύριό μας Ι. Χριστό, τα συστατικά και τον λυτρωτικό χαρακτήρα του μυστηρίου ως «δευτέρου βαπτίσματος», καθώς και για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, «ως παράδειγμα πραγματικής ταπείνωσης, συντριβής και ειλικρινούς μετάνοιας, που δείχνει το δρόμο της μεταμέλειας σε κάθε πιστό».

Ὁπως υπογράμμισε ο Σεβ/τος στο τέλος της ομιλίας του: «Σήμερα, την τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και πριν εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, οι Πατέρες έταξαν να μνημονεύεται ή Όσια Μαρία ή Αιγύπτια, ως πρότυπο μετανοίας και υπεράνθρωπου προσπάθειας κατακτήσεως της θείας συγγνώμης. Γιατί η μετάνοια μας επαναφέρει στην αθωότητα και έτσι οδηγούμαστε στη σωτηρία. Δεν θα καταδικασθεί ό χριστιανός, γιατί αμάρτησε, άλλα θα καταδικασθεί, γιατί δεν μετανόησε. «Tο αμαρτανειν εστίν άνθρώπινον, το συγχωρείν θείον, το εμμένειν εν τη αμαρτία σατανικόν», τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος. Αυτό είναι το μήνυμα που δίδει σήμερα η Εκκλησία μας μπροστά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Μήνυμα χαράς και ικανοποιήσεως. Ο αμαρτωλός, όσο μεγάλες και βαριές αμαρτίες και να έχει διαπράξει, συγχωρείται. Ό αμαρτωλός σώζεται. Ό αμαρτωλός γίνεται άγιος. Αυτό το θαύμα διακονεί η ορθόδοξη Εκκλησία μας. Και αυτό το θαύμα ανέτειλε από τον Σταυρό του Κυρίου και στεφανώθηκε από την Αγία Άνάστασή Του. Η Εκκλησία είναι το Άγιο θεραπευτήριο των αμαρτωλών. Και όλοι είμαστε αμαρτωλοί, μπροστά στην παναγιότητα του Θεού. Και όλοι έχουμε ανάγκη της συγγνώμης. Και όλοι έχουμε ανάγκη της σωτηρίας. Η Εκκλησία μας είναι η Κιβωτός της σωτηρίας. Άνευ και έκτος της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τον καρδιακό και κατανυκτικό λόγο οικοδομής που απηύθυνε, καθώς και για την ευλογητική και ενισχυτική παρουσία του Ιερού Λειψάνου, το οποίο κόμισε μαζί με τον Πρωτοσύγκελλό του και Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας και τέθηκε σε προσκύνηση κατά τη διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο ένα αναμνηστικό δώρο, μεταλικό δίσκο με χαραγμένη την Ιερά Μονή Μονή Τοπλού Σητείας, σε ανάμνηση της επισκέψεως και της ημέρας αυτής.