Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Αγγελάκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αἰκατερίνης πόλεως Σητείας

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Αγγελάκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αἰκατερίνης πόλεως Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.03.2024

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας της Τυρινής Εβδομάδος 11 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Aγίας Αικατερίνης Σητείας, η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Πρεσβυτέρου Γεωργίου Αγγελάκη, συνταξιούχου Εφημερίου. Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί, οι πρώην ενορίτες του, οικείοι και φίλοι αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής προσήλθαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Σητείας για να αποχαιρετήσουν τον μακαριστό συνταξιούχο Εφημέριο της Ι. Μητροπόλεώς μας, και να λάβουν την ευχή του, ασπαζόμενοι μαζί με το Ιερό Ευαγγέλιο και το χέρι του για τελευταία φορά.

Στον συγκινητικό επικήδειο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο πρόσωπο του εκλιπόντος Ιερέως, σημειώνοντας ότι συνέδεσε την ιερατική διακονία του για τριάντα συνεχόμενα χρόνια με την Ενορία Αναλήψεως του Κυρίου Αγίας Φωτιάς Σητείας, «όπου και άφησε ανάμνηση αγαθή στους ενορίτες του, όπως συμβαίνει σε κάθε ιερέα, που διακονεί πιστά και αφοσιωμένα το γεώργιο που του εμπιστεύεται ο Κύριος δια του Επισκόπου του». Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, «ο μακαριστός π. Γεώργιος Αγγελάκης του Εμμανουήλ και της Άννας, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1954 στη Σητεία, όπου και ελαβε την εγκύκλιο μόρφωσή του, και στη συνέχεια σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, στα Χανιά, καθώς από τα μαθητικά του χρόνια διακαής πόθος του ήταν η αφιέρωσή του στη διακονία της Εκκλησίας, να υπηρετήσει τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Αφού νυμφεύθηκε την σεμνή και καλλιεργημένη Ευαγγελία Βασαρμίδη, από την Ιεράπετρα, που αναδείχθηκε άξια Πρεσβυτέρα, αφοσιωμένη σύζυγος και καλή μάνα, με την οποία και απέκτησε δύο κόρες, την Άννα και τη Μαρία, και ι υπηρέστησε κοντά στο αγαπημένο πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή του Αρχιμ. Εμμανουήλ Μυλωνάκη εκπληρώθηκε ο παιδικός του πόθος και εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου. 

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 16 Μαΐου 1982 και Πρεσβύτερος στις 2 Ιανουαρίου 1983 από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας κυρό Φιλόθεο Βουζουνεράκη. Διορίσθηκε Διάκονος από 1.6.1982 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Aγίας Αικατερίνης, που τόσο ευλαβείτο. Από την 1η Απριλίου 1983 διορίσθηκε τακτικός Εφημέριος στη Ενορία Ι. Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Αγίας Φωτιάς Σητείας, στην οποία διακόνησε έως στις 31 Μαΐου 2013. Από την 1η Ιουνίου 2013 μετατέθηκε στην Ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Κατσιδωνίου Σητείας, στην οποία υπηρέτησε έως τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2014, οπότε αφυπηρέτησε για λόγους υγείας».

Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με λόγο θεολογικό και συνάμα εύληπτο στο «όντως φοβερώτατον» μυστηρίου του θανάτου, «ενώπιον του οποίου μας φέρει η εκδημία του προκειμένου κεκοιμημένου πατρός Γεωργίου» και υπογράμμισε την αλτρουιστική πράξη του αειμνήστου Ιερέως, ο οποίος δοκιμάστηκε «πολυμερώς και πολυτρόπως από τα βάσανα, τον πόνο και τις πολλές ασθένειες της ζωής και το τελευταίο διάστημα στο κρεβάτι του πόνου, όπως δοκιμάζεται και ψήνεται ο χρυσός στο καμίνι για να καθαρισθεί» να προσφέρει όργανά του για μεταμόσχευση. «Λίγο πριν αφήσεις τον πρόσκαιρο και παρεπίδημο και αισθητό αυτό κόσμο της φθοράς, μας δίδαξες όλους με την πράξη ανθρωπιάς και γνήσιας αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό σου. Πραγματοποιήθηκε η επιθυμία σου που είχες διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο και ενσυνείδητα συναίνεσες. Να επιτρέψεις όταν πια θα ήσουν εγκεφαλικά νεκρός κάποια από τα ζωτικά όργανά σου με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης να δωρηθούν σε πάσχοντες συνανθρώπους σου για να ἀποκτήσουν και εκείνοι το πολύτιμο και θείο δώρο της υγείας και να ανακουφισθούν ανθρώπινα», επεσήμανε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας.  

Και κατέληξε ως εξής: «Αξιομακάριστε, αείμνηστε και αγαπητέ σε όλους μας  παπά Γιώργη, ευχόμαστε ο Μέγας Αρχιερεύς Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, να αναπαύσει την μακαρία ψυχή σου «εν ταις των αγίων Του σκηναίς» και όπως σε κατέστησε άξιο Ιερέα στη γη, έτσι να σε αναδείξει άξιο λειτουργό Του και στο επουράνιο θυσιαστήριο, για να συνεχίσεις να ιερουργείς και να δέεται για όλους μας, να παρηγορήσει δε την εκλεκτή Πρεσβυτέρα και τα παιδιά του με την εξ ύψους δύναμη και παρηγορία. Ας είναι μακαρία και άληστος η μνήμη σου. Αμήν». 

Επίσης αναγώστηκε το συλλυπητήριο ψήφισμα του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Ο Άγιος Νεομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας» από τον Γεν. Γραμματέα του συνδέσμου και Εφημέριο του ναού Πρωτ. Νικόλαο Παθιάκη. 

Στην Εξόδιο Ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, οι συγγενείς, πρώην ενορίτες και πλήθος γνωστών και φίλων του κεκοιμημένου Ιερέως.